Pomysł na bardzo łatwe i efektowne śniadanie. Jajko zapiekane z awokado, posypane parmezanem. Jeżeli brakuje wam pomysłów na ciekawe i smaczne śniadania, ten definitywnie powinien znaleźć się na liście do wypróbowania.

Osobiście bardziej smakuje mi surowa wersja awokado – jest wystarczająco miękka, maślana i po prostu smaczna. Jednak połączenie awokado z rozpływającym się żółtkiem jajka, jest warte spróbowania 🙂

Awokado zapiekane z jajkiem nadaje się również dla was jeśli jesteście na diecie Paleo – wystarczy przyrządzić je bez dodatku parmezanu.

Awokado zapiekane z jajkiem

Składniki:

  • 2 duże awokado
  • 2 małe jajka
  • starty parmezan
  • sól pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Posypać odrobiną soli i pieprzu.
  • W miejscu po pestce wydrążyć odrobinę większe wgłębienie i wlać tam całe jajko, doprawić solą i pieprzem.
  • Piec około 15 minut, do momentu w którym białko jajka będzie ścięte.
  • Jeszcze gorące posypać startym parmezanem. Smacznego!