Pomysł na bardzo łatwe i efektowne śniadanie. Jajko zapiekane z awokado, posypane parmezanem. Jeżeli brakuje wam pomysłów na ciekawe i smaczne śniadania, ten definitywnie powinien znaleźć się na liście do wypróbowania.
Osobiście bardziej smakuje mi surowa wersja awokado – jest wystarczająco miękka, maślana i po prostu smaczna. Jednak połączenie awokado z rozpływającym się żółtkiem jajka, jest warte spróbowania 🙂
Awokado zapiekane z jajkiem nadaje się również dla was jeśli jesteście na diecie Paleo – wystarczy przyrządzić je bez dodatku parmezanu.
- 2 duże awokado
- 2 małe jajka
- starty parmezan
- sól, pieprz
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Posypać odrobiną soli i pieprzu.
- W miejscu po pestce wydrążyć odrobinę większe wgłębienie i wlać tam całe jajko, doprawić solą i pieprzem.
- Piec około 15 minut, do momentu w którym białko jajka będzie ścięte.
- Jeszcze gorące posypać startym parmezanem. Smacznego!