Dzisiaj prezentuję przepis, który przypadnie do gustu każdemu. Puchata bułeczka bao, chrupiący kurczak w panierce panko, wyrazisty sos hoisin, majonez podkręcony wasabi, sezam. Do tego ogórki i zielenina waszego wyboru. Brzmi smakowicie, nieprawdaż?

Przepis na Bao burgery z kurczakiem w panko znajdziecie poniżej.

Bao burger z kurczakiem w panko

Bao z chrupiącym kurczakiem, sosem hoisin i wasabi mayo – puchata bułeczka, wyraziste dodatki i idealne połączenie smaków Azji.

Składniki:

Bułeczki bao:

  • 500 g mąki pszennej uniwersalna
  • 270 g ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 7 g drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • sałata karbowana
  • 1 ogórek krótki
  • sezam
  • kolendra
  • szczypiorek

Kurczak w panko:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 100 g panko 1 szklanka
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

Sos hoisin:

  • 6 łyżek sosu sojowego 60 g
  • 2,5 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 1,5 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru startego na tarce

Wasabi mayo:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pasty wasabi zależnie od ostrości, do smaku

Przygotowanie:

Przygotować bułeczki bao:

  • W misce wymieszać wszystkie składniki: mąkę, cukier, sól, drożdże instant oraz wodę. Wyrabiać przez 2 minuty, a następnie odstawić na 10 minut.
  • Ciasto ponownie wyrabiać przez 5 minut, do uzyskania gładkiej kuli. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
  • Następnie ciasto podzielić na 8 równych części i uformować 8 kul na burgery. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.
  • Gotować na parze przez 10 minut w bambusowym piekarniku, parowarze lub piekarniku parowym.

Kurczak w panko:

  • Piersi z kurczaka pokroić na niewielkie fileciki, najlepiej aby wyszło 18 kawałków.
  • Każdy kawałek obtoczyć w mące ziemniacznej, jajku a następnie w panierce panko.
  • Smażyć na złoto na oleju, wystarczą dosłownie 3-4 minuty zależnie od rozmiaru filecików.

Sos hoisin:

  • Wszystkie składniki połączyć w rondelku i podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.

Wasabi mayo:

  • Majonez wymieszać z pastą wasabi do uzyskania gładkiego sosu. Dozować pastę wasabi zależnie od preferencji i mocy wasabi.

Składanie burgerów:

  • Bułeczki bao przeciąć na pół. Środek posmarować wasabi mayo.
  • Do środka włożyć liść sałaty, dwa kawałki kurczaka i plasterki ogórka.
  • Polać sosem hoisin, posypać sezamem, świeżą kolendrą i szczypiorkiem. Smacznego!