Dzisiaj prezentuję przepis, który przypadnie do gustu każdemu. Puchata bułeczka bao, chrupiący kurczak w panierce panko, wyrazisty sos hoisin, majonez podkręcony wasabi, sezam. Do tego ogórki i zielenina waszego wyboru. Brzmi smakowicie, nieprawdaż?
Przepis na Bao burgery z kurczakiem w panko znajdziecie poniżej.

Bao burger z kurczakiem w panko
Bao z chrupiącym kurczakiem, sosem hoisin i wasabi mayo – puchata bułeczka, wyraziste dodatki i idealne połączenie smaków Azji.
Składniki:
Bułeczki bao:
- 500 g mąki pszennej uniwersalna
- 270 g ciepłej wody
- 2 łyżki cukru
- 7 g drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- sałata karbowana
- 1 ogórek krótki
- sezam
- kolendra
- szczypiorek
Kurczak w panko:
- 600 g piersi z kurczaka
- 100 g panko 1 szklanka
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
Sos hoisin:
- 6 łyżek sosu sojowego 60 g
- 2,5 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka pasty miso
- 1,5 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru startego na tarce
Wasabi mayo:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki pasty wasabi zależnie od ostrości, do smaku
Przygotowanie:
Przygotować bułeczki bao:
- W misce wymieszać wszystkie składniki: mąkę, cukier, sól, drożdże instant oraz wodę. Wyrabiać przez 2 minuty, a następnie odstawić na 10 minut.
- Ciasto ponownie wyrabiać przez 5 minut, do uzyskania gładkiej kuli. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
- Następnie ciasto podzielić na 8 równych części i uformować 8 kul na burgery. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.
- Gotować na parze przez 10 minut w bambusowym piekarniku, parowarze lub piekarniku parowym.
Kurczak w panko:
- Piersi z kurczaka pokroić na niewielkie fileciki, najlepiej aby wyszło 18 kawałków.
- Każdy kawałek obtoczyć w mące ziemniacznej, jajku a następnie w panierce panko.
- Smażyć na złoto na oleju, wystarczą dosłownie 3-4 minuty zależnie od rozmiaru filecików.
Sos hoisin:
- Wszystkie składniki połączyć w rondelku i podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.
Wasabi mayo:
- Majonez wymieszać z pastą wasabi do uzyskania gładkiego sosu. Dozować pastę wasabi zależnie od preferencji i mocy wasabi.
Składanie burgerów:
- Bułeczki bao przeciąć na pół. Środek posmarować wasabi mayo.
- Do środka włożyć liść sałaty, dwa kawałki kurczaka i plasterki ogórka.
- Polać sosem hoisin, posypać sezamem, świeżą kolendrą i szczypiorkiem. Smacznego!