Uważam, że brownie to jedno z najsmaczniejszych ciast czekoladowych. Dosłownie wszyscy je uwielbiają. Bo jak można się oprzeć wilgotnemu, nieprzyzwoicie słodkiemu cieście z mnóstwem czekolady? Chyba się nie da 😉
Dzisiaj bez wynalazków, tradycyjnie. Podstawowy przepis na brownie z mnóstwem cukru, mąki i ogólnie sama śmierć. Czasem się zdarza 🙂
Przepis na Czekoladowe ciasto Brownie znajdziecie poniżej.
Brownie ciasto czekoladowe
Porcje 16
Kalorie 268kcal
Składniki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru muscovado
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina ekstraktu z wanilii
- 1/3 łyżeczki soli
Przepis
- Masło rozpuścić w rondelku wraz z połamaną gorzką czekoladą na małym ogniu często mieszając.
- Dodać cukier oraz łyżkę kawy rozpuszczalnej. Wymieszać, podgrzewać do rozpuszczenia, następnie zdjąć z ognia.
- Po ostudzeniu wbić jajka i bardzo dobrze wymieszać.
- W dużej misce wymieszać mąkę z kakao do wypieków, proszkiem do pieczenia, solą.
- Do miski wlać wcześniej przygotowaną czekoladową miksturę.
- Wymieszać szpatułką do połączenia.
- Dno kwadratowej formy do brownies wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przelać ciasto do formy i piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
- Smacznego!
Mam prośbę o podanie wymiarów formy do pieczenia