Nie jest tajemnicą, że jestem wielką fanką dań azjatyckich. Dzisiaj zaprezentuję więc prosty przepis na potrawę, którą możecie znaleźć w każdej restauracji specjalizującej się w kuchni indyjskiej. Butter chicken (murgh makhani) to jedno z bardziej znanych indyjskich dań, które powstało w latach 50. XX wieku.
Soczysty kurczak tandoori, przygotowywany w restauracjach, szybko wysychał gdy nie został zjedzony na czas. Kucharz wymyślił więc, aby dodawać go do pysznego kremowego sosu na bazie pomidorów, dzięki czemu mięso nie traciło swojej soczystości. Gęsty sos pomidorowy, z dodatkiem masła, śmietany i orientalnych przypraw takich jak kardamon, goździki i kozieradka, tworzą przepyszną kompozycję serwowaną dzisiaj na całym świecie.
Spróbujcie przygotować to danie w domu, a przekonacie się, że unikalny smak nadają odpowiednie przyprawy, a samo wykonanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne.
Przepis na Butter chicken znajdziecie poniżej.
Butter chicken
Składniki
Kurczak tandoori
- 500 g mięsa z udek kurczaka lub piersi bez kości
- 1 łyżeczka soku z limonki
- troszkę soli
- 1/4 szklanki jogurtu
- 1 łyżka garam masala
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
Sos butter
- 4 łyżki masła
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 2 ziarna kardamonu
- 2 goździki
- 500 g puree pomidorowego
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 łyżki brązowego cukru do smaku
- 1/3 szklanki śmietany 12%
- świeża kolendra
Przepis
Kurczak tandoori
- Mięso z kurczaka pokroić w kostkę.
- Wymieszać z sokiem z limonki, solą, przyprawą garam masala, kozieradką.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir.
- Całość wymieszać z jogurtem i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Na następny dzień kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 220 stopniach przez około 15 minut (przydatna będzie tutaj funkcja grill piekarnika).
Sos butter do kurczaka
- W garnuszku rozgrzać masło i dodać przyprawy - kardamon, goździki i cynamon i chwilkę podsmażyć.
- Imbir i czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do garnuszka.
- Następnie dodać puree pomidorowe, przyprawę garam masala.
- Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Następnie dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (aby sos nie był zbyt kwaśny). Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolać trochę wody.
- Opcjonalnie: można sos przecedzić na sitku, aby pozbyć się ziaren kardamonu, goździków i cynamonu.
- Dodać upieczonego wcześniej kurczaka i gotować kolejne 3 minuty.
- Podawać z ryżem basmati i świeżą kolendrą. Smacznego!
Robię od czasu do czasu Połówkowi. Jedno z nielicznych indyjskich dań, które lubi. I ten cudowny kolor sosu 🙂