Jagody goji od dłuższego czasu są bardzo popularne na rynku tzw. superfoods. Jednym ze sposobów na ich wykorzystanie jest dodanie ich do dobrej jakościowo gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao.
Przepis nie może być prostszy, gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej, rozprowadzamy na blaszce i posypujemy dodatkami – jagodami goji, migdałami i żurawiną. Po godzinie w lodówce możemy cieszyć się czekoladą z pysznymi, zdrowymi dodatkami. Planuję niedługo dodać przepis na własną czekoladę z masła kakaowego i kokosowego. Tymczasem zapraszam Was również do przepisu na zdrowe Paleo Czekoladki bez dodatku cukru.
Jak to powiedział P. po zjedzeniu Czekolady z jagodami goji, żurawiną i migdałami, jest to najpyszniejsza rzecz jaką jadł od dłuższego czasu 🙂
Czekolada z jagodami goji, żurawiną i migdałami
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao
- 1/2 garści migdałów
- 1/2 garści jagód goji
- 1/2 garści suszonej żurawiny
Przepis
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać roztopioną czekoladę i rozsmarować równomiernie na obszarze odpowiadającym dwóm tabliczkom czekolady.
- Posypać migdałami, jagodami goji i suszoną żurawiną.
- Lekko dognieść palcami, aby dodatki lekko zanurzyły się w czekoladzie.
- Wstawić do lodówki na około godzinę.
- Smacznego!
Dla takiej czekolady warto zgrzeszyć. Kaloria kalorii nierówna. Zdrowo i pysznie 🙂