Chia, czyli szałwia hiszpańska, to nasiona pochodzące z Ameryki Południowej. Znane są ze swoich super zdrowych właściwości. To właśnie dzięki nasionom Chia, możemy cieszyć się dobrze nawodnionym organizmem, ponieważ są w stanie zaabsorbować dużo wody. Bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, zmniejszają ryzyko chorób serca i regulują poziom cukru we krwi. Posiadają mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów, a ich stosunkowo mała kaloryczność sprawia, że nasiona Chia są jednym z najlepszych źródeł minerałów na świecie.
Z nasion Chia przygotowywać można różnego rodzaju desery, ja także lubię dodawać je do świeżych soków.
Poniżej prezentuję przepis na Czekoladowy Budyń z Nasion Chia.
Czekoladowy Budyń z Nasion Chia
Porcje 2
Kalorie 290kcal
Składniki
- 300 ml mleka
- 1/3 szklanki nasion Chia
- 3 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii
- 10 g gorzkiej czekolady do posypania
Przepis
- W misce dokładnie wymieszać nasiona Chia, mleko i kakao. Odstawić na 30 minut, żeby nasiona zaabsorbowały wodę.
- Zmiksować w blenderze do gładkiej konsystencji.
- Dodać 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżeczkę ekstraktu ze stewii (ostrożnie) i wymieszać.
- Podawać w małych miseczkach lub filiżankach, posypać startą gorzką czekoladą. Smacznego!
woooaaah !!!!!! Wyglada cudownie!!
Ostatnio coraz częściej spotykam się z przepisami wykorzystującymi nasiona Chia. Jeszcze nigdy nie miałam przyjemności ich spróbować, ale chyba będę musiała się skusić. Zwłaszcza, że taki budyń wygląda naprawdę bardzo apetycznie 🙂 Pozdrawiam
Przyznam szczerze, że tych nasion jeszcze nie jadłam, ale jak tak patrzę na ten budyń to mam ochotę od razu poszukać ich w sklepie; ))
Wygląda bardzo apetycznie.
Obłędny *.*
O, jak to dobrze brzmi. Czuję, że wchłonęłabym całość za jednym razem :3
Hejka. Całość przyrządzenia ma 290 kcal czy np. porcja?
Cześć 🙂 Z przepisu wychodzą 2 porcje, a podane wartości (290 kcal) są dla jednej porcji o wadze 205 g.
Wygląda obłędnie. Czy wywar ze stewii można zastąpić sypkim cukrem ksylitolem? I czy syrop klonowy jest niezbędny i czym go ewentualnie można zastąpić? 🙂
Oczywiście! Zarówno ekstrakt ze stewi jak i syrop klonowy można zastąpić dowolnym słodzikiem, na przykład ksylitolem. W tym wypadku po prostu posłodzić według uznania, np. 1 łyżką ksylitolu, tak jak nam pasuje 🙂