Chia, czyli szałwia hiszpańska, to nasiona pochodzące z Ameryki Południowej. Znane są ze swoich super zdrowych właściwości. To właśnie dzięki nasionom Chia, możemy cieszyć się dobrze nawodnionym organizmem, ponieważ są w stanie zaabsorbować dużo wody. Bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, zmniejszają ryzyko chorób serca i regulują poziom cukru we krwi. Posiadają mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów, a ich stosunkowo mała kaloryczność sprawia, że nasiona Chia są jednym z najlepszych źródeł minerałów na świecie.
Z nasion Chia przygotowywać można różnego rodzaju desery, ja także lubię dodawać je do świeżych soków.
Poniżej prezentuję przepis na Czekoladowy Budyń z Nasion Chia.
Czekoladowy Budyń z Nasion Chia
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 2
Składniki
- 300 ml mleka
- ⅓ szklanki nasion Chia
- 3 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii
- 10 g gorzkiej czekolady do posypania
Przygotowanie
- W misce dokładnie wymieszać nasiona Chia, mleko i kakao. Odstawić na 30 minut, żeby nasiona zaabsorbowały wodę.
- Zmiksować w blenderze do gładkiej konsystencji.
- Dodać 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżeczkę ekstraktu ze stewii (ostrożnie) i wymieszać.
- Podawać w małych miseczkach lub filiżankach, posypać startą gorzką czekoladą. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 205 g Kalorie: 290 kcal Tłuszcze: 14,7 g Węglowodany: 27,5 g Błonnik: 9,8 g Białko: 13,8 g
Polecane blendery
