Moje weekendowe śniadanie – Kokosowy omlet z bananem i borówkami. Z dodatkiem jogurtu naturalnego i miodu. Oczywiście bez użycia mąki, ani innych tego typu trucizn 🙂
Ostatnio nie miałam kompletnie czasu na robienie zdjęć, a co dopiero robienie zdjęć przy świetle naturalnym – wychodzę z domu i wracam gdy jest już ciemno. A zabawa z softboxem jakoś mi się znudziła, bo nie opanowałam go jeszcze na tyle by zdjęcia wychodziły tak dobre jak przy naturalnym, jeśli jest to możliwe.. 😉 Take krótkie usprawiedliwienie, o.
Co do przepisu – Kokosowy omlet z bananem i borówkami to przepyszne rozpoczęcie dnia. Sam omlet składa się z jajek, jogurtu naturalnego i wiórków kokosowych. Jeśli nie macie wprawy w przygotowywaniu omletów bez mąki, radziłabym bardzo uważać z przewracaniem go na drugą stronę 😉 Koniec gadania, przepis poniżej.
- 3 jajka
- odrobina aromatu migdałowego lub waniliowego
- ½ łyżeczki ekstraktu ze stewii
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 30 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- garść borówek
- banan
- Składniki omleta: roztrzepane jajka, aromat migdałowy lub waniliowy, jogurt naturalny i wiórki kokosowe bardzo dokładnie wymieszać w misce.
- Olej kokosowy roztopić na niewielkiej patelni, nie rozgrzewać zbyt mocno.
- Wylać zawartość miski ze składnikami na patelnię i smażyć na małym ogniu dużego palnika przez około 7 minut nie ruszając omleta.
- Po tym czasie lekko podważyć boki omleta odrywając go od patelni. Bardzo ostrożnie przełożyć na talerz, a następnie przełożyć na patelnie odwracając omlet na drugą stronę. Smażyć jeszcze około 3 minut.
- Gotowy omlet przełożyć na talerz, posmarować jogurtem naturalnym, wyłożyć pokrojonego banana i borówki.
- Polać miodem i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!