Orzeźwiający koktajl z mango i sokiem pomarańczowym z dodatkiem nasion tajskiej bazylii. Już od jakiegoś byłam zafascynowana nasionami tajskiej bazylii. Pierwszy raz spotkałam się z nimi w wegańskiej restauracji we Wrocławiu, w której również był dodatkiem do koktajlu.
Nasiona tajskiej bazylii przypominają trochę z wyglądu nasiona chia, jednak są większe oraz szybciej pęcznieją. Wydaje mi się, że bardziej nadają się do różnego rodzaju napojów niż chia, którą wolę stosować do zdrowych deserów i innych potraw o gęstszej konsystencji. Nasiona tajskiej bazylii dodane do napojów szybko pęcznieją, sprawiają że napój ma bardzo interesującą teksturę, a przede wszystkim są zdrowym dodatkiem.
Przepis na Koktajl z mango i pomarańczą z nasionami tajskiej bazylii znajdziecie poniżej.
Koktajl z mango i pomarańczą z nasionami tajskiej bazylii
Porcje 3
Składniki
- 1 mango
- 4 pomarańcze
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki nasion tajskiej bazylii
- świeża mięta
Przepis
- Mango obrać i pokroić w kostkę.
- Pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok.
- W blenderze zmiksować kawałki mango wraz z wyciśniętym sokiem i łyżką miodu.
- Dodać odrobinę wody, aby koktajl nie był zbyt gęsty.
- Wsypać nasiona tajskiej bazylii i odstawić na 15 minut do napęcznienia.
- Podawać ze świeżymi listkami mięty.