Orzeźwiający koktajl z mango i sokiem pomarańczowym z dodatkiem nasion tajskiej bazylii. Już od jakiegoś byłam zafascynowana nasionami tajskiej bazylii. Pierwszy raz spotkałam się z nimi w wegańskiej restauracji we Wrocławiu, w której również był dodatkiem do koktajlu.

Nasiona tajskiej bazylii przypominają trochę z wyglądu nasiona chia, jednak są większe oraz szybciej pęcznieją. Wydaje mi się, że bardziej nadają się do różnego rodzaju napojów niż chia, którą wolę stosować do zdrowych deserów i innych potraw o gęstszej konsystencji. Nasiona tajskiej bazylii dodane do napojów szybko pęcznieją, sprawiają że napój ma bardzo interesującą teksturę, a przede wszystkim są zdrowym dodatkiem.

Przepis na Koktajl z mango i pomarańczą z nasionami tajskiej bazylii znajdziecie poniżej.

Koktajl z mango i pomarańczą z nasionami tajskiej bazylii
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 3
 
Składniki
  • 1 mango
  • 4 pomarańcze
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki nasion tajskiej bazylii
  • świeża mięta
Przygotowanie
  1. Mango obrać i pokroić w kostkę.
  2. Pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok.
  3. W blenderze zmiksować kawałki mango wraz z wyciśniętym sokiem i łyżką miodu.
  4. Dodać odrobinę wody, aby koktajl nie był zbyt gęsty.
  5. Wsypać nasiona tajskiej bazylii i odstawić na 15 minut do napęcznienia.
  6. Podawać ze świeżymi listkami mięty.