Krem z białych szparagów to jedna z moich ulubionych zup. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, nie sprawi nikomu żadnych trudności oraz wynagrodzi rewelacyjnym smakiem.
Białe szparagi należy obrać i odłamać zdrewniałe końce. Można podać z natką pietruszki.
Przepis na krem z białych szparagów znajdziecie poniżej.
Krem z białych szparagów
Porcje 4
Składniki
- 1 kg białych szparagów
- 250 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 4 łyżki śmietany 12% lub 18%
- ząbek czosnku
- sól pieprz
Przepis
- Szparagi obrać i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki.
- Szparagi przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dopełnić wodą, tak aby szparagi znalazły się prawie całkowicie pod wodą.
- Ząbek czosnku obrać i posiekać na kawałki i dodać do garnka.
- Zupę zagotować, a następnie gotować na niedużym ogniu przez około 10 minut.
- Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i zmiksować blenderem na gładką zupę-krem.
- Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!