Uwielbiam zupy. Orientalne, tradycyjne domowe, kremy, dosłownie wszystko. Kiedyś jednak nie przepadałam tak bardzo za kremem z marchwi. Muszę Wam powiedzieć, że z dodatkiem imbiru i kurkumy to zupełnie inna zupa 🙂 Coś pysznego! Krem serwowany z prażoną ciecierzycą i odrobiną jogurtu naturalnego.
Przepis na Krem z marchwi z imbirem i kurkumą poniżej.
Krem z marchwi z imbirem i kurkumą
Porcje 6
Calories 108kcal
Składniki
Krem z marchwi
- 1 kg marchwi
- 1 litr bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 2 plastry imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól pieprz
- jogurt naturalny
Prażona ciecierzyca
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól pieprz
- 1 łyżka oleju ryżowego
Przepis
Krem z marchwii
- Marchew umyć, obrać i pokroić na kawałki.
- Dodać do dużego garnka i zalać litrem bulionu. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20-30 minut, do momentu gdy marchew zmięknie.
- Zmiksować zupę blenderem ręcznym i dodać ząbek czosnku i 2 plastry imbiru.
- Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, kurkumą i gotować jeszcze przez 15 minut.
- Serwować z prażoną ciecierzycą i z odrobiną jogurtu naturalnego.
Prażona ciecierzyca
- Ciecierzycę z puszki umyć i osuszyć.
- Posypać słodką papryką, solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszać z olejem ryżowym.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciecierzycę z przyprawami i piec w 200 stopniach przez około 15-20 minut mieszając w trakcie dwa razy.
1 komentarz do “Krem z marchwi z imbirem i kurkumą”