Minął prawie miesiąc od ostatniego przepisu – przydałoby się więc coś dodać 🙂 Wszystko przez to, że byłam bardzo zajęta, najpierw egzaminami, później wyjazdem do Polski, podczas którego musiałam się nacieszyć swoimi bliskimi i wszystkimi atrakcjami Wrocławia 😀
Z kolei po powrocie do Kopenhagi, moja motywacja do gotowania i robienia zdjęć wynosiła dosłownie zero, a wszystko przez to, że nigdy nie udawało mi się zastać światła dziennego. W końcu jednak zainwestowałam w tani softbox, i po kilku tygodniach czekania na przesyłkę z żarówkami mogę cieszyć się praktycznym rozwiązaniem mojego światłowego problemu 🙂
Pierwszy przepis, który publikuję od tego czasu to coś z kuchni azjatyckiej – Kurczak z Warzywami w Sosie Teriyaki. Nic nie zastąpi aromatu warzyw ze świeżym imbirem, trawą cytrynową, liśćmi limonki kaffir i świeżą papryczką chili. Pycha!
Kurczak po Azjatycku z Papryką i Groszkiem Cukrowym
Składniki
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 1 duża cebula
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- pół papryczki chili
- 2 suszone liście limonki kaffir
- 450 g piersi z kurczaka
- 3 papryki
- 100 g groszku cukrowego
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypiorek
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka pieprzu
Przepis
- Cebulę pokroić w piórka, imbir obrać i pokroić na cienkie kawałki, papryczkę chili przepołowić, oczyścić z ziaren i posiekać. Trawę cytrynową przekroić na pół i lekko rozgnieść nożem, by wypuściła sok.
- W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju ryżowego. Dodać cebulę, imbir, papryczkę chili, liście limonki kaffir i trawę cytrynową. Lekko podsmażyć często mieszając.
- Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę i posypać czarnym pieprzem. Dodać do woka lub patelni i usmażyć.
- Paprykę pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego kurczaka wraz z groszkiem cukrowym. Smażyć na dużym ogniu często mieszając.
- Po chwili dodać sos sojowy, sos ostrygowy, sos rybny i syrop klonowy, dokładnie wymieszać. Gotować jak najkrócej, aby warzywa wciąż były lekko chrupiące.
- Podawać z ryżem basmati. Smacznego!
mniam! azjatycka kuchnia jest przepyszna <3 te połączenia smaków.. koniecznie muszę spróbować kurczaka w takim wydaniu 🙂
http://www.sagneska.pl
Moje smaki, zdecydowanie. Zjadłabym z miłą chęcią; )