Dzisiaj przepis na bardzo proste i smaczne wegetariańskie stir fry. Makaron Ryżowy z Warzywami w słodkim sosie sojowym z imbirem.
Wiele razy próbowałam zrobić tego typu danie, jednak za bardzo mi ono nie wychodziło. Z jakiego powodu? Makaron po ugotowaniu zbijał się w jedną wielką mokrą kulkę, którą nie sposób było wymieszać z czymkolwiek. Czas gotowania makaronu ryżowego jest bardzo krótki – zaledwie 4 minuty i to nawet nie gotowania, a namoczenia we wrzątku. Stwierdziłam więc, że można namoczyć makaron w wodzie, a później go usmażyć.
Tym sposobem makaron ryżowy nie skleja się, i jest idealnie ugotowany wraz z naszymi lekko podsmażonymi warzywami i pysznym lekko słodkim sosem. Polecam!
Przepis na pyszny stir-fry Makaron Ryżowy z Warzywami.
Makaron Ryżowy z Warzywami
Porcje 4
Calories 90kcal
Składniki
- 200 g makaronu ryżowego
- 2 czerwone papryki
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 2 cm kawałek imbiru obrany
- 1 szklanka zielonego groszku mrożonego
- 1 szklanka kiełków fasoli mung
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżeczki sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- 1 łyżka oleju ryżowego
- świeża kolendra do posypania
Przepis
- Makaron ryżowy włożyć do miski z zimną wodą i namoczyć.
- Przygotować warzywa: paprykę i marchewkę pokroić w paski, cebulę w piórka, kawałek obranego imbiru drobno posiekać.
- Przygotować sos sojowo-imbirowy: w szklance wymieszać sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy i syrop z agawy.
- W woku rozgrzać olej ryżowy. Dodać pokrojoną w piórka cebulę z imbirem i lekko podsmażyć.
- Dodać mrożony groszek i podsmażać, aż się rozmrozi.
- Następnie dodać pokrojoną paprykę i marchewkę. Wlać 1/3 przygotowanego wcześniej sosu sojowo-imbirowego.
- Do woka dodać kiełki fasoli mung i namoczony makaron ryżowy.
- Smażyć około 5 minut energicznie mieszając, aby makaron równomiernie się podsmażył i nie przywarł do woka.
- Zdjąć z ognia, wlać resztę sosu i wymieszać. Podawać ze świeżą kolendrą. Smacznego!
Prezentuje się wspaniale. Zdecydowanie mój smak.
hej!ekstra przepis!mogłabyś zdradzić po jaki sos sojowy sięgasz? ja zawsze używam Kikkomana od Develey bo ma ekstra skład, ale jestem open na nowe propozycje;)
Też zawsze używam Kikkomana 😉 Nie znalazłam jeszcze nic lepszego, w moich ulubionych restauracjach sushi również go podają, więc wydaje mi się, że jest to bardzo dobry wybór 🙂
Danie niestety nie jest wegetariańskie, skoro zawiera sos ostrygowy i sos rybny 😉
Jeśli nie chcesz używać sosu rybnego ani ostrygowego możesz je zastąpić odpowiednią ilością sosu sojowego, lub przygotować wegetariański sos rybny na przykład według tego przepisu http://www.jadlonomia.com/2014/05/sos-bezrybny.html 🙂
Wegetarianizm nie jest wcale zdrowy 🙂
Hej.
Bardzo fajny przepis. Ostatnio robiliśmy podobny tylko makaron ryżowy wcześniej gotowaliśmy z 2 minuty ( bardzo krótko ) a następnie później wrzucaliśmy na patalnie.
Wy jednak go tylko moczycie? Bez gotowania?