Zdrowa przekąska, nie wymagająca wiele czasu ani składników. Idealna na imprezę, czy po prostu wieczór przed telewizorem 🙂
Alternatywa dla niezdrowych pizzerek – warzywne ’mini pizze’ z bakłażana. Z mozzarellą i szynką parmeńską.
Mini Pizze z Bakłażana
Porcje 4
Kalorie 120kcal
Składniki
- 1 duży bakłażan
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 kulka mozzarelli
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- sól pieprz, oregano
- świeże liście bazylii
Przepis
- Bakłażana pokroić w okrągłe plastry, położyć na blaszce i delikatnie posypać solą. Odstawić na 15 minut.
- Wytrzeć wodę, która wyciekła z bakłażana i posmarować wierzch każdej 'pizzy' koncentratem pomidorowym.
- Szynkę parmeńską pokroić na kawałki i ułożyć na każdej pizzy. Na to położyć pokrojoną mozzarellę.
- Posypać odrobiną pieprzu i suszonego oregano.
- Piec na blaszce około 10-15 minut w 180 C.
- Podawać ze świeżą bazylią.
- Smacznego!
Jak to pięknie podałaś aż chce się sięgnąć po jedną.
Zrobię to! <3
jutro!
Próbuję jeszcze dzisiaj na wieczór! 😉
Robie na wszystkie domowe imprezy 😉
Pyszności!!