Zdrowa przekąska, nie wymagająca wiele czasu ani składników. Idealna na imprezę, czy po prostu wieczór przed telewizorem 🙂
Alternatywa dla niezdrowych pizzerek – warzywne ‘mini pizze’ z bakłażana. Z mozzarellą i szynką parmeńską.
Mini Pizze z Bakłażana
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 4
Składniki
- 1 duży bakłażan
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 kulka mozzarelli
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- sól, pieprz, oregano
- świeże liście bazylii
Przygotowanie
- Bakłażana pokroić w okrągłe plastry, położyć na blaszce i delikatnie posypać solą. Odstawić na 15 minut.
- Wytrzeć wodę, która wyciekła z bakłażana i posmarować wierzch każdej 'pizzy' koncentratem pomidorowym.
- Szynkę parmeńską pokroić na kawałki i ułożyć na każdej pizzy. Na to położyć pokrojoną mozzarellę.
- Posypać odrobiną pieprzu i suszonego oregano.
- Piec na blaszce około 10-15 minut w 180 C.
- Podawać ze świeżą bazylią.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 100 g Kalorie: 120 kcal Tłuszcze: 6,1 g Węglowodany: 6,6 g Błonnik: 1,6 g Białko: 10,7 g