Jak dla mnie jest to idealne śniadanie. Zamiast nudnej jajecznicy czy omleta, możemy przyrządzić przepyszne muffinki z brokułami, boczkiem i serem cheddar. Muffinki nie zawierają mąki, składają się tylko z jajka, odrobiny jogurtu naturalnego i dodatków. Powiedziałabym więc że jest to jajko w nietypowej postaci 🙂

Bardzo pożywne śniadanie lub przekąska o niskiej zawartości węglowodanów.

Przepis na Muffinki jajeczne z brokułami znajdziecie poniżej.

Muffinki jajeczne z brokułami

Muffinki jajeczne z brokułami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 8
 
Składniki
  • 4 jajka
  • 150 g startego sera cheddar
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 60 g boczku
  • ½ brokuła
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
Przygotowanie
  1. Boczek pokroić w drobną kosteczkę i dobrze podsmażyć na patelni.
  2. Brokuły pokroić w małe różyczki. W misce roztrzepać jajka i wymieszać z jogurtem naturalnym, brokułami i startym serem cheddar.
  3. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  4. Formę na muffinki wysmarować masłem lub tłuszczem pozostałym ze smażenia boczku. Napełnić formę ciastem do ¾ wysokości.
  5. Piec około 15 minut w 180 C. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 83 g (muffinka) Kalorie: 144 kcal Tłuszcze: 11,1 g Węglowodany: 1,8 g Błonnik: 0,6 g Białko: 9,8 g