Jak dla mnie jest to idealne śniadanie. Zamiast nudnej jajecznicy czy omleta, możemy przyrządzić przepyszne muffinki z brokułami, boczkiem i serem cheddar. Muffinki nie zawierają mąki, składają się tylko z jajka, odrobiny jogurtu naturalnego i dodatków. Powiedziałabym więc że jest to jajko w nietypowej postaci 🙂
Bardzo pożywne śniadanie lub przekąska o niskiej zawartości węglowodanów.
Przepis na Muffinki jajeczne z brokułami znajdziecie poniżej.
Muffinki jajeczne z brokułami
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 8
Składniki
- 4 jajka
- 150 g startego sera cheddar
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 60 g boczku
- ½ brokuła
- sól, pieprz, bazylia, oregano
Przygotowanie
- Boczek pokroić w drobną kosteczkę i dobrze podsmażyć na patelni.
- Brokuły pokroić w małe różyczki. W misce roztrzepać jajka i wymieszać z jogurtem naturalnym, brokułami i startym serem cheddar.
- Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
- Formę na muffinki wysmarować masłem lub tłuszczem pozostałym ze smażenia boczku. Napełnić formę ciastem do ¾ wysokości.
- Piec około 15 minut w 180 C. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 83 g (muffinka) Kalorie: 144 kcal Tłuszcze: 11,1 g Węglowodany: 1,8 g Błonnik: 0,6 g Białko: 9,8 g