Przepyszne pierożki inspirowane Cappellacci di Zucca Ferraresi, które poznaliśmy rok temu podczas wypadu do Włoch. Idealne połączenie słodkiej dyni z parmezanem oraz masełkiem z szałwią. Pycha! W przepisie używam włoskiej mąki 00 – jest to specjalna mąka, dzięki której uzyskamy bardzo delikatne ciasto, zazwyczaj można ją dostać na działach kuchni świata w większych sklepach. Jeśli nie uda Wam się jej znaleźć możecie zastąpić ją zwykłą mąką do pierogów.
Jak wszystkie pierogi, przepis ten zajmuje trochę czasu i nie należy do najłatwiejszych, jednak domowe, świeżo ulepione pierożki nie mają sobie równych! Spróbujcie koniecznie.

Przepis na pierożki z dynią i szałwią znajdziecie poniżej.

Pierożki z dynią i szałwią
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 20 pierożków
 
Składniki
Ciasto
  • 200 g mąki włoskiej (typ 00)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 0.5 kg dyni
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ząbek czosnku
  • dużo soli
  • odrobina cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g startego parmezanu
  • Do podania:
  • 50 g masła
  • świeża szałwia
  • tarty parmezan
Przygotowanie
Przygotować ciasto
  1. Mąkę włoską wymieszać ze szczyptą soli i roztrzepanymi jajkami.
  2. Wyrabiać ciasto przez około 7 minut, do momentu otrzymania gładkiej, jędrnej konsystencji, zwinąć z kulkę i odstawić przykryte ściereczką.
Przygotować nadzienie
  1. Dynię upiec lub ugotować w kawałkach, oddzielić od skórki, a następnie rozgnieść widelcem do otrzymania puree.
  2. Dodać łyżeczkę oliwy, rozgnieciony czosnek, tarty parmezan, gałkę muszkatołową, cukier, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie pierogów
  1. Ciasto bardzo cienko rozwałkować (można również użyć do tego maszynki do makaronu). Następnie wykrawać kółka lub kwadraty zależnie od pożądanego kształtu pierożków. Wyłożyć farsz i zlepić boki ciasta.
  2. Przygotowane pierożki wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować przez kilka minut (do wypłynięcia na powierzchnię).
  3. W międzyczasie w rondelku rozpuścić masło z szałwią.
  4. Gotowe pierożki podawać z tartym parmezanem polane masłem z szałwią. Smacznego!