Wczorajszy wynalazek z resztek w lodówce 😀 Coś w stylu risotto z komosy ryżowej z dynią. Sekret tego dania polega na dobrym doprawieniu i nie obejdzie się bez płatków parmezanu, które nadają wspaniały smak.
Przepis na Risotto z Komosy Ryżowej z Dynią poniżej.
Risotto z Komosy Ryżowej z Dynią
Porcje 4
Calories 407kcal
Składniki
- 700 g dyni hokkaido
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1,5 szklanki wody
- sól pieprz
- parmezan
- garść pestek dyni
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
Przepis
- Dynię obrać i pokroić na 2 cm kawałki.
- Na głębokiej patelni z pokrywką lub w garnku rozgrzać 3 łyżki oleju ryżowego wraz z lekko zgniecionym czosnkiem.
- Dodać dynię i lekko podsmażyć. Następnie wsypać 1 szklankę komosy ryżowej i zalać 1,5 szklanki zimnej wody.
- Posypać solą, pieprzem, 1 łyżeczką bazylii i 1 łyżeczką tymianku. Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut.
- Gdy komosa zaabsorbuje całą wodę, zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
- Podawać ciepłe z płatkami parmezanu lub tartym parezanem.
- Smacznego!
Musi być na prawdę pyszne! 🙂