Wczorajszy wynalazek z resztek w lodówce 😀 Coś w stylu risotto z komosy ryżowej z dynią. Sekret tego dania polega na dobrym doprawieniu i nie obejdzie się bez płatków parmezanu, które nadają wspaniały smak.

Przepis na Risotto z Komosy Ryżowej z Dynią poniżej.

Drukuj

Risotto z Komosy Ryżowej z Dynią

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
W sumie 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 407kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 700 g dyni hokkaido
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1,5 szklanki wody
  • sól pieprz
  • parmezan
  • garść pestek dyni
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku

Przepis

  • Dynię obrać i pokroić na 2 cm kawałki.
  • Na głębokiej patelni z pokrywką lub w garnku rozgrzać 3 łyżki oleju ryżowego wraz z lekko zgniecionym czosnkiem.
  • Dodać dynię i lekko podsmażyć. Następnie wsypać 1 szklankę komosy ryżowej i zalać 1,5 szklanki zimnej wody.
  • Posypać solą, pieprzem, 1 łyżeczką bazylii i 1 łyżeczką tymianku. Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut.
  • Gdy komosa zaabsorbuje całą wodę, zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
  • Podawać ciepłe z płatkami parmezanu lub tartym parezanem.
  • Smacznego!

Risotto z Komosy Ryżowej z Dynią