Przepis na wiosenną Sałatkę z fasolką szparagową, fasolką edamame, kozim serem i orzechami pinii. Bardzo przyjemne połączenie, idealne na wiosnę. W sałatce tej wykorzystałam niezbyt popularną fasolkę sojową – edamame, która jest często używana w kuchni chińskiej i bez problemu można znaleźć ją w Danii. Jeśli nie możecie jej nigdzie dostać – możecie ją pominąć lub zastąpić inną fasolą lub na przykład groszkiem.
Sałatka nie potrzebuje intensywnego dressingu – skrapiamy ją odrobiną oliwy z sokiem z cytryny. Ser kozi nadaje jej pełnego, intensywnego smaku. Spróbujcie sami 🙂
Przepis na Sałatkę z fasolką szparagową, kozim serem, edamame i orzechami pinii znajdziecie poniżej.
Sałatka z fasolką szparagową, kozim serem, edamame i orzechami pinii
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 4
Składniki
- 2 garści miksu wybranych sałat
- ½ szklanki fasolki szparagowej
- ⅓ szklanki ugotowanej fasolki edamame
- ⅓ szklanki groszku cukrowego
- 5 rzodkiewek
- 80 g koziego sera
- garść orzeszków pinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
Przygotowanie
- W misce wymieszać wybrane sałaty lub mix sałat.
- Dodać fasolkę szparagową, ugotowaną fasolkę edamame oraz groszek cukrowy.
- Rzodkiewki pokroić w cieniutkie plasterki, dodać do sałatki.
- Ser kozi pokroić w nieduże plastry i również dodać do sałatki.
- Przygotować cytrynowy dressing: sok wyciśnięty z połówki cytryny wymieszać z dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
- Do miski z sałatką dodać dressing i całość wymieszać.
- Podając posypać orzeszkami pinii. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 170 g Kalorie: 153 kcal Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 12 g Błonnik: 5,1 g Białko: 8,1 g