Dzisiaj przepis na zdrową i pożywną sałatkę. Świeży szpinak i papryka w połączeniu z orientalną piersią z indyka i komosą ryżową. Mniam. Idealna jako lunch lub lekka kolacja.
Sałatka z Indykiem i Komosą Ryżową
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 2
Składniki
- 150 g piersi z indyka
- 1 łyżeczka oleju ryżowego
- 4 garści szpinaku
- 2 czerwone papryki
- 50 g komosy ryżowej
- 4 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie
- Komosę ryżową ugotować i odstawić do wystygnięcia.
- Pierś z indyka pokroić na nieduże kawałki, obtoczyć w mieszance przypraw ze słodkiej papryki, curry i soli i usmażyć na nieprzywierającej patelni z 1 łyżeczką oleju ryżowego.
- W misce wymieszać porwany na kawałki szpinak, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i ostudzoną komosę ryżową. Na górze ułożyć kawałki piersi z indyka. Całość polać 4 łyżkami oleju lnianego i 1 łyżką sosu sojowego.
- Dla smaku można posypać świeżą kolendrą. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 402 g Kalorie: 421 kcal Tłuszcze: 25,5 g Węglowodany: 31,3 g Błonnik: 7,6 g Białko: 22,4 g