Dzisiaj publikuję przepis na bardzo smaczną sałatkę z rukolą, jabłkiem, awokado, borówkami i orzechami włoskimi. Słodkie jabłko i borówki idealnie komponuje się z kremowym awokado i intensywną rukolą, a orzechy włoskie dopełniają potrawę i dostarczają ważnych składników odżywczych.
Do sałatki tej idealnie pasuje również ser pleśniowy. Intensywny smak sera wspaniale wkomponuje się w lekko słodką całość. Jeśli Wasza dieta na niego pozwala, śmiało go dodajcie, bo wkomponuje się perfekcyjnie!
Jeśli nie wiecie w jaki sposób pokroić ładnie awokado i zrobić tzw. różę z awokado, obejrzyjcie filmik zamieszczony poniżej:
Przepis na Sałatkę z jabłkiem, awokado, borówkami i orzechami włoskimi znajdziecie poniżej.
Sałatka z jabłkiem, awokado, borówkami i orzechami włoskimi
Porcje 2
Składniki
Sałatka
- 2 garści rukoli
- 1 awokado
- 1 jabłko
- 100 g borówek
- 60 g orzechów włoskich
Sos winegret
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka cukru
Przepis
- Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić w plasterki, a następnie usunąć skórkę.
- Jabłko przekroić na pół, usunąć środek i pokroić w plastry.
- W miseczce wymieszać rukolę, pokrojone awokado, jabłko, borówki i pokruszone orzechy włoskie.
- Przygotować sos winegret: w szklance wymieszać oliwę z oliwek, ocet i cukier do rozpuszczenia.
- Sałatkę zalać sosem winegret i wymieszać. Smacznego!