W ramach ograniczania mięsa staram się wynajdować różnego rodzaju potrawy z owocami morza i rybami. Jednak nie idzie mi to tak łatwo myślałam. Okazuje się, że jestem urodzonym mięsożercą 😀
Spacerując dzisiaj po sklepie natknęłam się na czarny makaron – spaghetti nero di seppia. Wcześniej miałam z nim styczność tylko i wyłącznie w restauracjach, więc postanowiłam zrobić go w domu. Makaron podałam z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i zielonymi szparagami w towarzystwie sosu śmietankowego. Pycha!
Krewetki, których użyłam w tym daniu to krewetki grenlandzkie (grønlandske skalrejer), znane też jako krewetki północne. Jednak w przepisie podaję porcję z szeroko dostępną w Polsce odmianą black tiger, przy której nie trzeba się tyle męczyć z obieraniem 🙂
Ostatnio moją głowę zaprząta właściwie tylko jedna rzecz – przeprowadzka. Za tydzień zmieniam miejsce zamieszkania i myślę tylko o tym jak je urządzić 🙂 Mam nadzieję, że godziny spędzone na wertowaniu tablic Pinteresta z architekturą wnętrz jakoś się opłacą. Postanowiłam nawet pójść krok dalej i zaprojektowałam swój salon w 3D, bo w końcu jak to mówią… dla chcącego nic trudnego 🙂
Gdyby ktoś chciał zobaczyć w jakim stylu chciałabym urządzić mieszkanie i co mnie inspiruje – zapraszam na tą tablicę na Pintereście.
A teraz Przepis na Spaghetti Nero z Krewetkami i Szparagami (di Seppia).
Spaghetti al nero di seppia z Krewetkami i Szparagami
Składniki
- 200 g spaghetti nero di seppia
- 200 g krewetek tygrysich z ogonkami
- garść pomidorków koktajlowych
- 100 g zielonych szparagów
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 ml śmietanki 30%
- szczypiorek
- sól pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przepis
- Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie.
- Przygotować warzywa: cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać, odłamać drewniane końce szparagów i pokroić je na kawałki, pomidorki koktajlowe przepołowić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek.
- Dodać śmietankę i gotować aż lekko zgęstnieje.
- Dodać krewetki tygrysie, pomidorki koktajlowe i zielone szparagi. Gotować ok. 3 minut.
- Doprawić solą i pieprzem. Podawać z wcześniej ugotowanym makaronem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Pięknie wygląda!
jest cudny 🙂 !!