Stek z antrykotu z sosem gorgonzola z zielonym pieprzem to jedno z moich ulubionych dań. Soczyste mięsko wysmażone w stopniu medium, a do tego intensywny sos na bazie gorgonzoli z konserwowym zielonym pieprzem to niebo w gębie. Można podać go z prostą sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Resztki sosu można wyjeść z pszenną bułeczką 🙂 Danie idealnie komponuje się z czerwonym winem.
Przepis na Stek z antrykotu z sosem gorgonzola z zielonym pieprzem.
Stek z antrykotu z sosem gorgonzola z zielonym pieprzem
Porcje 2
Składniki
- 300 g steka z antrykotu
- 150 g sera gorgonzola
- 50 ml śmietanki 30%
- 30 g zielonego pieprzu konserwowego
Przepis
Przygotować sos gorgonzola
- Ser gorgonzola pokroić na kawałki i przełożyć do rondelka.
- Dodać śmietankę kremówkę i zielony pieprz konserwowy.
- Gotować na małym ogniu często mieszając przez około 5 minut do całkowitego rozpuszczenia gorgonzoli.
Usmażyć stek
- Zadbać o to aby stek doprowadzić do temperatury pokojowej, najlepiej wyciągnąć go z lodówki godzinę przed smażeniem.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, jedną stronę steka posolić i położyć tą stroną na patelni.
- Smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu, a następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 4 minuty.
- Odłożyć na talerz i pozwolić stekowi odpocząć przez około 6 minut.
- Stek pokroić w paski i przełożyć na talerz, podawać z sosem gorgonzola. Smacznego!