Szarpana wieprzowina to pyszne, rozpływające się w ustach mięsko pieczone przez długi okres czasu w niskiej temperaturze. Można jeść ją samą lub wykorzystać od innych dań, takich jak burgery z szarpaną wieprzowiną, kanapki, dodać do tacos, tortilli czy bułeczek baozi. Wyśmienicie smakuje z sosem barbeque.

Mój sposób na pyszną wieprzowinę, która zachowuje swój smak i aromat to oprószenie jej dużą ilością soli, a następnie dokładne podsmażenie na żeliwnej patelni w celu zamknięcia porów mięsa. Następnie taką wieprzowinę piekę przez ok. 8 godzin w piekarniku nagrzanym do 160 stopni – zazwyczaj po prostu nastawiam piekarnik na noc, aby obudzić się rano i wyciągnąć ciepłe mięsko – gotowe do poszarpania i zjedzenia na obiad lub przechowania na później.

Osobiście często przygotowuję szarpaną wieprzowinę w większej ilości, a następnie mrożę mniejsze porcje po ok. 400 g. Tym sposobem, zawsze w zamrażarce mam porcję pysznego mięska gotową do użycia w sałatkach, kanapkach, quesadillach czy innych daniach. Polecam ten patent 🙂

Przepis na szarpaną wieprzowinę znajdziecie poniżej.

Drukuj

Szarpana wieprzowina (pulled pork)

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 9 godziny
W sumie 9 godziny 30 minuty
Porcje 10 osoby
Autor Miss Berry

Składniki

  • 2,5 kg wieprzowiny karkówka, szynka lub łopatka
  • oliwa z oliwek do podsmażenia mięsa

Marynata:

  • 4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis

Zamarynować mięso:

  • Skladniki marynaty wymieszac w miseczce do połączenia.
  • Mięso dokładnie natrzeć marynatą i przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
  • Marynować przez minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.

Upiec mięso:

  • Mięso wyjąć z lodówki i podsmażyć na patelni na oliwie z każdej strony, tak aby zamknąć pory.
  • Piec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką w 160 stopniach przez 8 godzin.
  • Lekko przestudzić, a następnie wyciągnąć mięso na deskę i rozszarpywać dwoma widelcami wzdłuż włókien mięsa.
  • Przełożyć z powrotem do naczynia żaroodpornego i wymieszać z pozostałym w nim sosem.
  • Tak przygotowane mięsko jest gotowe do zjedzenia lub użycia w różnych daniach. Smacznego!