Cześć kochani,

Mam nadzieję, że Święta minęły wszystkim wspaniale. Ja jak zwykle siedziałam non-stop w kuchni i nawet nie pomyślałam o tym żeby wrzucić aktualizację na bloga, tyle się działo 😉 Może w przyszłym roku nauczę się lepszego zarządzania czasem i w końcu pojawią się jakieś świąteczne przepisy. Ah, fajnie by było!

Święta, świętami, ale zbliża się już Sylwester. W związku z tym dodaję przepis na pyszną i prostą do zrobienia przekąskę – Szparagi w Szynce Parmeńskiej. Ta pyszna przystawka na pewno zasmakuje sylwestrowym gościom 🙂

Przepis na Szparagi w Szynce Parmeńskiej poniżej.

Szparagi w Szynce Parmeńskiej

Drukuj

Szparagi w Szynce Parmeńskiej

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty
W sumie 15 minuty
Porcje 4
Kalorie 93kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 12 szparagów
  • 12 plasterków szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej lub serrano
  • odrobina oliwy z oliwek

Przepis

  • Zagotować wodę w garnku. Odłamać zdrewniałe końce szparagów i wrzucić je do wrzącej wody na około 1-2 minuty. Odcedzić.
  • Szparagi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy szparag owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej. Skropić odrobiną oliwy z oliwek.
  • Piec około 10 minut w 180 C.
  • Smacznego!

Pychotka, ta przekąska jest wspaniała 🙂 U mnie zawsze się sprawdza. Życzę wam wspaniałego Sylwestra!