Przepis na Wątróbkę w miodzie, musztardzie z tymiankiem. Miód i musztarda to jedno z moich ulubionych połączeń, które nadaje się szczególnie do dań z grilla – np. kartkówka w marynacie z miodu i musztardy. Jednak sprawdza się także w innych daniach, na przykład z wątróbką.
Przygotowanie Wątróbki w miodzie i musztardzie nie może być prostsze. Wątróbkę marynujemy, a następnie smażymy dosłownie po 2-3 minuty w każdej strony. Dzięki temu wątróbka będzie mięciutka i soczysta, a nie twarda i szorstka, jak dzieje się przy zbyt długiej obróbce termicznej. Muszę przyznać, że jest to jeden z moich ulubionych sposobów na wątróbkę. Spróbujcie sami.
Przepis na Wątróbkę w miodzie i musztardzie znajdziecie poniżej.
Wątróbka w miodzie i musztardzie
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 2
Składniki
- 400 g wątróbki wieprzowej lub wołowej
- 3 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki miodu
- świeży tymianek
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
- Wątróbkę umyć i pokroić na kawałki.
- W misce wymieszać musztardę dijon z miodem.
- Pokrojoną wątróbkę dodać do miski i dokładnie wymieszać z marynatą.
- Na patelni rozgrzać masło, a następnie dodać wątróbkę wraz z tymiankiem.
- Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 260 g Kalorie: 405 kcal Tłuszcze: 11,9 g Węglowodany: 28,7 g Białko: 45,2 g