Czy czekoladki mogą być Paleo? Oczywiście, jeśli są zrobione z oleju kokosowego, mleka kokosowego i kakao do pieczenia 🙂 Słodzone standardowo stewią i syropem z agawy.

Z tego przepisu wychodzi jedna foremka do lodu, czyli około 12-15 czekoladek. Po przygotowaniu masy i przełożeniu jej do foremki, czekoladki trzeba schłodzić przez około 30 minut – 1 godzinę w zamrażalce.

Nie są to jednak standardowe czekoladki. Ze względu na to, że zrobione są ze schłodzonego oleju kokosowego, topią się bardzo szybko po wyjęciu z lodówki i podczas jedzenia nie wyjdziemy z czystymi rękami 🙂 Ale za to wspaniale rozpływają się w ustach!

Przepis na Paleo Czekoladki poniżej.

Paleo Czekoladki

Paleo Czekoladki
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 12 czekoladek
 
Składniki
  • 60 g płynnego oleju kokosowego
  • 110 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g kakao niesłodzonego do pieczenia
  • 40 g syropu z agawy
  • 2 łyżeczki ekstraktu ze stewii (do smaku)
Przygotowanie
  1. Olej kokosowy wymieszać z mlekiem kokosowym i zmiksować za pomocą ręcznego miksera do całkowitego połączenia składników.
  2. Dodać ekstrakt z wanilii, syrop z agawy, ekstrakt ze stewii, kakao i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, czekoladowej konsystencji.
  3. Przełożyć do foremek na czekoladki (lub do produkcji lodu) i włożyć do zamrażalki na około 30 minut - 1 godzinę, aby czekoladki zastygły.
  4. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 100 g Kalorie: 390 kcal Tłuszcze: 32,7 g Węglowodany: 18,2 g Błonnik: 0,5 g Białko: 6 g

Paleo Czekoladki