Znowu dieta Paleo. I coś serniko-podobnego, jeśli nie w smaku to przynajmniej w formie 🙂 Ciasto na zimno z mleka kokosowego i orzechów nerkowca na pysznym spodzie ze zmielonych migdałów i nasion Chia. Bardzo ciekawy wynalazek 🙂

Pamiętajcie żeby spróbować nadzienia gdy jest jeszcze płynne i zdecydować czy jest wystarczająco słodkie, jeśli nie, dosłodzić je ekstraktem ze stewii.

Stewia jest naturalnym słodzikiem, który ma zero kalorii i nie ma zawiera w sobie tyle chemii, co różnego rodzaju słodziki w tabletkach. Dużo osób narzeka na jej smak, który jest zupełnie inny niż białego cukru, ale z doświadczenia muszę powiedzieć, że da się do niej przyzwyczaić. Stewii używam codziennie do herbaty jak i do wszystkich moich wypieków i deserów, najczęściej w połączeniu z syropem z agawy.

W słodzeniu stewią najważniejsze jest żeby nie przesadzić i nie dodać jej za dużo. Ma wtedy bardzo intensywny, gorzki wręcz smak. Zachęcam spróbować przekonać się do ekstraktu ze stewii, na początku może w bardzo małych ilościach, później w coraz większych. Warto 😉

Do dzieła! Paleo Sernik Kakaowy.

Paleo Sernik

Paleo Sernik Kakaowy
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 12
 
Składniki
Spód
  • 100 g migdałów
  • 30 g nasion Chia
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
Nadzienie
  • 250 g orzechów nerkowca
  • 3 puszki mleka kokosowego
  • 8 listków żelatyny
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6 łyżek syropu z agawy
  • 2 łyżeczki ekstraktu ze stewii
Syrop kakaowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka stewii
Przygotowanie
  1. Orzechy nerkowca namoczyć w chłodnej wodzie przez minimum 30 minut.
  2. Przygotować spód sernika: migdały zmielić w blenderze wraz z nasionami chia i kakao.
  3. Dodać olej kokosowy, syrop z agawy i wymieszać.
  4. Spód okrągłej formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto na spód sernika przełożyć do formy i dognieść palcami do dna.
  5. Piec około 5-10 minut w 180 C. Następnie wyjąć i ostudzić.
  6. Przygotować nadzienie: namoczone orzechy nerkowca drobno zmielić w blenderze. Mleko kokosowe wlać do garnka i gotować na małym ogniu, aż trochę zgęstnieje, a następnie zdjąć z ognia. Dodać zmielone orzechy nerkowca, ekstrakt z wanilii, syrop z agawy, ekstrakt ze stewii, kakao i dokładnie wymieszać najlepiej mikserem.
  7. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dodać do garnka z nadzieniem. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.
  8. Zawartość garnka z nadzieniem przelać do okrągłej formy z upieczonym wcześniej spodem.
  9. Przygotować syrop kakaowy: w rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać kakao, syrop z agawy i ekstrakt ze stewii, wymieszać.
  10. Syrop wylewać partiami na wierzch płynnego jeszcze sernika i rozprowadzić łyżką aby uzyskać ciekawą teksturę.
  11. Odstawić do lodówki na około 12 godzin.
  12. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 150 g Kalorie: 480 kcal Tłuszcze: 40 g Węglowodany: 25 g Błonnik: 2,2 g Białko: 10,1 g

 

Polecane blendery