Ostatnio byłam zajęta mnóstwem różnych rzeczy. Przeprowadzka do innego mieszkania, nowa poważniejsza praca, studia i mnóstwo nieodpakowanych kartonów zalegających w pokoju. W końcu jednak znalazłam trochę czasu aby porobić zdjęcia.

Niestety ciężko jest już złapać światło dzienne, ponieważ zazwyczaj gotuję po 18.00, a o tej porze słońca już nie ma… Nie lubię i nie potrafię robić zdjęć przy sztucznym świetle, ale wyboru za bardzo nie mam.  Zaczyna się prawdziwa jesień. I w ramach jesieni przepis na może niezbyt zdrowe, za to jak pyszne rozgrzewające danie z wykorzystaniem grzybów. Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Grzybowym 🙂

Przepis na Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Grzybowym znajdziecie poniżej.

Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Grzybowym
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 6
 
Składniki
  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 20 g suszonych grzybów
  • 40 ml białego wytrawnego wina
  • 75 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Przygotowanie
  1. Przygotować składniki: polędwiczkę wieprzową i pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę. Suszone grzyby namoczyć w kubku zimnej wody przez około 30 minut.
  2. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i podsmażyć cebulkę wraz z liśćmi laurowymi, czosnkiem i zielem angielskim.
  3. Dodać pieczarki i smażyć od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach dodać polędwiczkę wieprzową.
  4. Gdy mięso będzie już podsmażone wlać zawartość szklanki z suszonymi grzybami (wraz z wodą) oraz białe wino. Dusić około 20 minut.
  5. Następnie dodać śmietankę kremówkę i dusić kolejne 20 minut.
  6. Doprawić porządnie solą i pieprzem. Podawać z młodymi ziemniaczkami i natką pietruszki. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 226 g Kalorie: 235 kcal Tłuszcze: 12,1 g Węglowodany: 7,5 g Błonnik: 2,3 g Białko: 24 g

Polędwiczki Wieprzowe w Sosie GrzybowymPolędwiczki Wieprzowe w Sosie Grzybowym