W ramach ograniczania mięsa staram się wynajdować różnego rodzaju potrawy z owocami morza i rybami. Jednak nie idzie mi to tak łatwo myślałam. Okazuje się, że jestem urodzonym mięsożercą 😀

Spacerując dzisiaj po sklepie natknęłam się na czarny makaron – spaghetti nero di seppia. Wcześniej miałam z nim styczność tylko i wyłącznie w restauracjach, więc postanowiłam zrobić go w domu. Makaron podałam z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i zielonymi szparagami w towarzystwie sosu śmietankowego. Pycha!

Krewetki, których użyłam w tym daniu to krewetki grenlandzkie (grønlandske skalrejer), znane też jako krewetki północne. Jednak w przepisie podaję porcję z szeroko dostępną w Polsce odmianą black tiger, przy której nie trzeba się tyle męczyć z obieraniem 🙂

Ostatnio moją głowę zaprząta właściwie tylko jedna rzecz – przeprowadzka. Za tydzień zmieniam miejsce zamieszkania i myślę tylko o tym jak je urządzić 🙂 Mam nadzieję, że godziny spędzone na wertowaniu tablic Pinteresta z architekturą wnętrz jakoś się opłacą. Postanowiłam nawet pójść krok dalej i zaprojektowałam swój salon w 3D, bo w końcu jak to mówią… dla chcącego nic trudnego 🙂

Gdyby ktoś chciał zobaczyć w jakim stylu chciałabym urządzić mieszkanie i co mnie inspiruje – zapraszam na tą tablicę na Pintereście.

A teraz Przepis na Spaghetti Nero z Krewetkami i Szparagami (di Seppia).

blog

Spaghetti al nero di seppia z Krewetkami i Szparagami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 2
 
Składniki
  • 200 g spaghetti nero di seppia
  • 200 g krewetek tygrysich z ogonkami
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 100 g zielonych szparagów
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 ml śmietanki 30%
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
  1. Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie.
  2. Przygotować warzywa: cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać, odłamać drewniane końce szparagów i pokroić je na kawałki, pomidorki koktajlowe przepołowić.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek.
  4. Dodać śmietankę i gotować aż lekko zgęstnieje.
  5. Dodać krewetki tygrysie, pomidorki koktajlowe i zielone szparagi. Gotować ok. 3 minut.
  6. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z wcześniej ugotowanym makaronem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 360 g Kalorie: 550 kcal Tłuszcze: 10,1 g Węglowodany: 76 g Błonnik: 9,4 g Białko: 38 g

Spaghetti Nero z Krewetkami i Szparagamiblog3