Sizzling beef to jedno z moich ulubionych dań azjatyckich, dostępne w wielu restauracjach w Polsce pod nazwą wołowina na gorącym półmisku. Angielskie słowo sizzling idealnie opisuje to danie, które w restauracji otrzymujemy jeszcze gotujące się i skwierczące. Polskie tłumaczenie – skwiercząca wołowina brzmi dość dziwnie i nie do końca apetycznie… Nazwijmy ten przepis więc po prostu Wołowiną z czerwoną papryką po azjatycku.

Jak sami możecie się domyślić, sizzling beef, swą nazwę zawdzięcza dźwiękom, które wydobywają się podczas smażenia. Cała potrawa syczy i skwierczy, mięsko apetycznie się podsmaża, a sos bulgocze. Pożądany efekt końcowy to mięciutka, delikatna wołowina smażona przez krótki okres czasu oraz jędrne, chrupiące warzywa. Tego typu danie możemy przygotować w domu, najlepiej używając żeliwnego woka.

Danie podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym.

Obiecałam sobie, że kupię specjalny półmisek do serwowania dań typu sizzling beef, który będzie wspaniale prezentował się na zdjęciach. Tym razem jednak, na zdjęciach widać danie przygotowane w żeliwnym woku i przełożone na normalne talerze.

Sizzling beef

Wołowina z czerwoną papryką po azjatycku
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 3
 
Składniki
  • 300 g wołowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • ½ papryczki chili
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • kolendra
  • limonka
Przygotowanie
  1. Wołowinę umyć i pokroić w paski, przełożyć do miski.
  2. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos sojowy, brązowy cukier oraz przyprawę pięć smaków, wymieszać.
  3. Paprykę pokroić w paski, a cebulę w piórka.
  4. W woku rozgrzać olej ryżowy, a następnie dodać do niego wołowinę z przyprawami.
  5. Smażyć dosłownie 2 minuty, a następnie dodać paprykę i cebulę i smażyć kolejną minutę ciągle mieszając.
  6. Podawać z ryżem jaśminowym, kolendrą oraz limonką.

Sizzling beef

Polecane patelnie typu wok