Ostatnio upolowałam gofrownicę. I to nie byle jaką gofrownicę, tylko królową instagrama, czyli gofrownicę o specjalnym kształcie. Ni to kwiatek, ni to serduszka. Tak czy siak, wygląda pięknie. Postanowiłam zrobić gofry bez użycia mąki i cukru, które nie będą miały w sobie tony węglowodanów. Myślę, że wyszło całkiem nieźle – 1 gofr to 166 kcal, z czego tylko 7,6 g to węglowodany.
Zamiar mąki użyłam bezglutenowych płatków owsianych, które szybciutko zmieliłam w blenderze. Biały cukier zastąpiłam odrobiną ekstraktu ze stewii, a zwykłe krowie mleko, napojem ryżowym. Wyszły znakomicie. Kolejny idealny przepis na weekendowe śniadanie. Spróbujcie sami.
W przyszłości możecie spodziewać się innych przepisów na gofry – na pewno będę eksperymentować ze zdrowymi wersjami ciasta. Co powiecie na gofry kokosowe lub gryczane? Będzie dużo frajdy z przygotowywaniem tych przepisów!
Jeśli marzy Wam się gofrownica w kształcie serce, możecie kupić ją w Polsce przez internet. Ceny zaczynają się już od 60 złotych. Tutaj znajdziecie kilka przykładowych ofert z ceneo:
Przepis na bezglutenowe gofry owsiane znajdziecie poniżej.
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 80 ml mleka (krowiego, kokosowego, ryżowego lub orzechowego)
- odrobina aromatu waniliowego
- ½ łyżeczki ekstraktu ze stewii
- banan
- świeże borówki
- Płatki owsiane włożyć do blendera i zmiksować na mąkę. Przesypać do miski.
- Do miski z płatkami owsianymi dodać jajka, proszek do pieczenia, mleko, aromat waniliowy, ekstrakt ze stewii oraz roztopiony olej kokosowy.
- Wymieszać do połączenia, a następnie odstawić na 10 minut.
- Wymieszać raz jeszcze i wlać do gofrownicy.
- Smażyć przez około 5 minut.
- Podawać z sosem czekoladowym i świeżymi owocami. Smacznego!