Dzisiaj publikuję przepis na chrupiące gofry bez glutenu. Gofry przygotowane są z mąki ryżowej z dodatkiem skrobi ziemniaczanej i mąki z tapioki. Jeśli nie jesteście w stanie znaleźć mąki z tapioki, można ją zastąpić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą.
Gofry z tego przepisu wychodzą pyszne – bardzo chrupiące, nie opadające. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na bezglutenowe gofry z mąki ryżowej znajdziecie poniżej.
Bezglutenowe gofry z mąki ryżowej
Porcje 6
Składniki
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki z tapioki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Przepis
- Do miski wsypać wszystkie składniki: mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, mąkę z tapioki, mleko, jajka, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli.
- Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia i otrzymania płynnego jednolitego ciasta.
- Nakładać łyżką do gofrownicy i smażyć do lekkiego zbrązowienia.
- Podawać z owocami - bananami, jagodami, polać miodem i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!