Dzisiaj publikuję przepis na chrupiące gofry bez glutenu. Gofry przygotowane są z mąki ryżowej z dodatkiem skrobi ziemniaczanej i mąki z tapioki. Jeśli nie jesteście w stanie znaleźć mąki z tapioki, można ją zastąpić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą.

Gofry z tego przepisu wychodzą pyszne – bardzo chrupiące, nie opadające. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na bezglutenowe gofry z mąki ryżowej znajdziecie poniżej.

Bezglutenowe gofry z mąki ryżowej
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 6
 
Składniki
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • ¼ szklanki mąki z tapioki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Do miski wsypać wszystkie składniki: mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, mąkę z tapioki, mleko, jajka, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli.
  2. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia i otrzymania płynnego jednolitego ciasta.
  3. Nakładać łyżką do gofrownicy i smażyć do lekkiego zbrązowienia.
  4. Podawać z owocami - bananami, jagodami, polać miodem i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!