Dzisiaj publikuję przepis na chrupiące gofry bez glutenu. Gofry przygotowane są z mąki ryżowej z dodatkiem skrobi ziemniaczanej i mąki z tapioki. Jeśli nie jesteście w stanie znaleźć mąki z tapioki, można ją zastąpić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą.

Gofry z tego przepisu wychodzą pyszne – bardzo chrupiące, nie opadające. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na bezglutenowe gofry z mąki ryżowej znajdziecie poniżej.

Drukuj

Bezglutenowe gofry z mąki ryżowej

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
W sumie 20 minuty
Porcje 6
Autor Miss Berry

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki z tapioki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Przepis

  • Do miski wsypać wszystkie składniki: mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, mąkę z tapioki, mleko, jajka, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli.
  • Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia i otrzymania płynnego jednolitego ciasta.
  • Nakładać łyżką do gofrownicy i smażyć do lekkiego zbrązowienia.
  • Podawać z owocami - bananami, jagodami, polać miodem i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!