Ostatnimi czasy staram się w ogóle nie jeść chleba ani potraw z użyciem mąki pszennej. Jednak czasami ma się ochotę na kanapkę z domową szynką czy coś takiego 🙂 Przeglądając w internecie różnego rodzaju przepisy na chleb, przyszła mi do głowy myśl, że mogę po prostu wymieszać ziarenka, nasionka i jajka i może powstanie z tego coś fajnego (jak pasztet!). Jak pomyślałam tak zrobiłam i efektem tego było takie cudo jak na zdjęciu 😉
Chleb składa się tylko i wyłącznie z ziaren i jajek. Żadnej mąki, drożdży, wyrastania czy nie wiadomo czego jeszcze. Wszystko co trzeba zrobić to wymieszać składniki i włożyć do piekarnika na niecałą godzinkę.
Nie do końca wiem czy w ogóle mogę nazwać ten wynalazek 'chlebem’. Powiedziałabym bardziej, że są sklejone ziarenka i orzechy, które są w chlebopodobnej formie 🙂 No ale przekonajcie się sami.
Chlebek można przechowywać zawinięty w reklamówkę w lodówce. Jest dość twardy i baaardzo zapycha. Do środka można właściwie dodać wszelkiego rodzaju ziarenka czy suszone owoce, moja druga wersja tego chlebka miała w sobie na przykład jagody goji. Zapraszam do eksperymentowania!
Przepis na Ekspresowy Chleb z Ziaren i Orzechów poniżej.

Chleb z Ziaren i Orzechów
Składniki
- 100 g migdałów
- 100 g nasion słonecznika łuskanych oczywiście
- 100 g ziaren żyta
- 100 g siemienia lnianego
- 50 g nasion dyni
- 50 g nasion Chia
- 5 jajek
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki nasion dyni do posypania
Przepis
- Piekarnik nagrzać do 180 C.
- Migdały zmiksować bardzo dokładnie w blenderze.
- Do miski wsypać wszystkie nasionka i zblendowane migdały. Dodać jajka, wodę, sól, proszek do pieczenia i bardzo dokładnie wymieszać.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć zawartość miski. Posypać z wierzchu nasionami dyni.
- Piec około 45 minut. Smacznego!
Polecane blendery

Mniam! zdecydowanie kupiłaś mnie tym przepisem! uwielbiam!
Fajny pomysł na „chleb”, zwłaszcza, że faktycznie pszenica GMO nie należy do najzdrowszych.
Ale świetny przepis! No i te ziarna wszędzie, najlepiej!: )
super przepis, zrobię na pewno, tylko gdzie dostanę ziarno żyta? ewentualnie czym zastąpić?
Pytać w sklepach albo w internecie, na przykład tutaj: http://marketbio.pl/zyto-ziarno-bio-1-kg-bio-planet.html. Zastąpić można czymś z innych składników, na przykład 50g siemienia lnianego i 50g nasion słonecznika 🙂
Bardzo ciekawy przepis! wlasnie wyprobowalem uzywajac troche zmienionych proporcji i dodatku innych ziaren. Naprawde mozna pokombinowac z dodatkami i przyprawami. Polecam! Latwy, szybki, smaczny no i bardzo zdrowy! !
Witam!!!
Czy w tym przepisie nie dodaje się żadnej mąki ?
Nie, tak jak jest napisane w poście, jest to bardzo nietypowy chleb, który nie zawiera mąki i smakiem i wyglądem bardzo różni się od tradycyjnego. Polecam spróbować 🙂
witam, świetny przepis tylko mam pytanie czy ten proszek do pieczenia jest tu konieczny ?
Bez proszku też wyjdzie.
a czy można zastąpić czymś jajka?