Ostatnimi czasy staram się w ogóle nie jeść chleba ani potraw z użyciem mąki pszennej. Jednak czasami ma się ochotę na kanapkę z domową szynką czy coś takiego 🙂 Przeglądając w internecie różnego rodzaju przepisy na chleb, przyszła mi do głowy myśl, że mogę po prostu wymieszać ziarenka, nasionka i jajka i może powstanie z tego coś fajnego (jak pasztet!). Jak pomyślałam tak zrobiłam i efektem tego było takie cudo jak na zdjęciu 😉
Chleb składa się tylko i wyłącznie z ziaren i jajek. Żadnej mąki, drożdży, wyrastania czy nie wiadomo czego jeszcze. Wszystko co trzeba zrobić to wymieszać składniki i włożyć do piekarnika na niecałą godzinkę.
Nie do końca wiem czy w ogóle mogę nazwać ten wynalazek 'chlebem’. Powiedziałabym bardziej, że są sklejone ziarenka i orzechy, które są w chlebopodobnej formie 🙂 No ale przekonajcie się sami.
Chlebek można przechowywać zawinięty w reklamówkę w lodówce. Jest dość twardy i baaardzo zapycha. Do środka można właściwie dodać wszelkiego rodzaju ziarenka czy suszone owoce, moja druga wersja tego chlebka miała w sobie na przykład jagody goji. Zapraszam do eksperymentowania!
Przepis na Ekspresowy Chleb z Ziaren i Orzechów poniżej.
Chleb z Ziaren i Orzechów
Składniki
- 100 g migdałów
- 100 g nasion słonecznika łuskanych oczywiście
- 100 g ziaren żyta
- 100 g siemienia lnianego
- 50 g nasion dyni
- 50 g nasion Chia
- 5 jajek
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki nasion dyni do posypania
Przepis
- Piekarnik nagrzać do 180 C.
- Migdały zmiksować bardzo dokładnie w blenderze.
- Do miski wsypać wszystkie nasionka i zblendowane migdały. Dodać jajka, wodę, sól, proszek do pieczenia i bardzo dokładnie wymieszać.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć zawartość miski. Posypać z wierzchu nasionami dyni.
- Piec około 45 minut. Smacznego!
Mniam! zdecydowanie kupiłaś mnie tym przepisem! uwielbiam!
Fajny pomysł na „chleb”, zwłaszcza, że faktycznie pszenica GMO nie należy do najzdrowszych.
Ale świetny przepis! No i te ziarna wszędzie, najlepiej!: )
super przepis, zrobię na pewno, tylko gdzie dostanę ziarno żyta? ewentualnie czym zastąpić?
Pytać w sklepach albo w internecie, na przykład tutaj: http://marketbio.pl/zyto-ziarno-bio-1-kg-bio-planet.html. Zastąpić można czymś z innych składników, na przykład 50g siemienia lnianego i 50g nasion słonecznika 🙂
Bardzo ciekawy przepis! wlasnie wyprobowalem uzywajac troche zmienionych proporcji i dodatku innych ziaren. Naprawde mozna pokombinowac z dodatkami i przyprawami. Polecam! Latwy, szybki, smaczny no i bardzo zdrowy! !
Witam!!!
Czy w tym przepisie nie dodaje się żadnej mąki ?
Nie, tak jak jest napisane w poście, jest to bardzo nietypowy chleb, który nie zawiera mąki i smakiem i wyglądem bardzo różni się od tradycyjnego. Polecam spróbować 🙂
witam, świetny przepis tylko mam pytanie czy ten proszek do pieczenia jest tu konieczny ?
Bez proszku też wyjdzie.
a czy można zastąpić czymś jajka?