Ostatnimi czasy staram się w ogóle nie jeść chleba ani potraw z użyciem mąki pszennej. Jednak czasami ma się ochotę na kanapkę z domową szynką czy coś takiego 🙂 Przeglądając w internecie różnego rodzaju przepisy na chleb, przyszła mi do głowy myśl, że mogę po prostu wymieszać ziarenka, nasionka i jajka i może powstanie z tego coś fajnego (jak pasztet!). Jak pomyślałam tak zrobiłam i efektem tego było takie cudo jak na zdjęciu 😉
Chleb składa się tylko i wyłącznie z ziaren i jajek. Żadnej mąki, drożdży, wyrastania czy nie wiadomo czego jeszcze. Wszystko co trzeba zrobić to wymieszać składniki i włożyć do piekarnika na niecałą godzinkę.
Nie do końca wiem czy w ogóle mogę nazwać ten wynalazek ‘chlebem’. Powiedziałabym bardziej, że są sklejone ziarenka i orzechy, które są w chlebopodobnej formie 🙂 No ale przekonajcie się sami.
Chlebek można przechowywać zawinięty w reklamówkę w lodówce. Jest dość twardy i baaardzo zapycha. Do środka można właściwie dodać wszelkiego rodzaju ziarenka czy suszone owoce, moja druga wersja tego chlebka miała w sobie na przykład jagody goji. Zapraszam do eksperymentowania!
Przepis na Ekspresowy Chleb z Ziaren i Orzechów poniżej.
- 100 g migdałów
- 100 g nasion słonecznika (łuskanych oczywiście)
- 100 g ziaren żyta
- 100 g siemienia lnianego
- 50 g nasion dyni
- 50 g nasion Chia
- 5 jajek
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki nasion dyni do posypania
- Piekarnik nagrzać do 180 C.
- Migdały zmiksować bardzo dokładnie w blenderze.
- Do miski wsypać wszystkie nasionka i zblendowane migdały. Dodać jajka, wodę, sól, proszek do pieczenia i bardzo dokładnie wymieszać.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć zawartość miski. Posypać z wierzchu nasionami dyni.
- Piec około 45 minut. Smacznego!
Polecane blendery
