Croque Madame to doskonały pomysł na śniadanie, wpisujący się w ideę tzw. „comfort food”. Gruba kromka chleba, topiony ser, szynka, sos beszamelowy i idealnie płynne żółtko jajka to istna bomba smaków. Croque Madame pochodzi z kuchni francuskiej. Jest wiele wersji tej kanapki – niektórzy przyrządzają ją z chlebem tostowym, inni wybierają bardziej rustykalny chleb za zakwasie. Oryginalny przepis zawiera ser gruyère o charakterystycznym smaku, jednak sprawdzi się tu również gouda czy cheddar. Różne wersje dozwolone – zapraszam na dzisiejszą.
Przepis na Croque Madame znajdziecie poniżej.


Croque Madame
Klasyczne francuskie śniadanie – tost z szynką, serem i jajkiem sadzonym, idealne na elegancki poranek.
Składniki:
- 4 grube kromki chleba pszennego na zakwasie
- 4 łyżeczki musztardy dijon
- 125 g sera np. gruyère, cheddar lub inny ulubiony ser
- 4 grube plasterki szynki
- 2 łyżki masła 25 g
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
- Przygotować sos beszamelowy: W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Wlać mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje do konsystencji gęstej, ale płynnej śmietany. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Kromki chleba posmarować musztardą, a następnie cienką warstwą sosu beszamelowego. Na każdej kromce ułożyć plasterek szynki, ponownie nałożyć sos beszamelowy i posypać startym serem.
- Złożyć kanapki w podwójne porcje. Na wierzchu rozsmarować pozostały sos beszamelowy i posypać startym serem.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200°C przez około 10 minut, aż ser się stopi i lekko zrumieni.
- W międzyczasie usmażyć jajka sadzone na patelni, najlepiej w stylu „na miękko”, aby żółtko pozostało płynne.
- Po wyjęciu kanapek z piekarnika, na każdej ułożyć jajko. Podawać na ciepło. Smacznego!