Curry z batatem i jarmużem to wyśmienita wegańska propozycja na obiad. Można podawać je z ryżem lub jeść jak zupę. Intensywne, lekko kwaśne czerwone curry z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową i liśćmi kaffiru idealnie współgra ze słodkim, rozpływającym się w ustach batatem i jędrnym jarmużem. Samo zdrowie, spróbujcie sami! W tym przepisie bataty gotuję osobno i dodaję je dopiero do gotowego curry – tym sposobem bataty ugotowane na parze są naprawdę pyszne i delikatne.
Przepis na Curry z batatem i jarmużem znajdziecie poniżej.
Curry z batatem i jarmużem
Porcje 4
Składniki
- 500 g batatów
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 cm korzeń imbiru
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 4 liście kaffiru
- pędy bambusa jedna puszka
- 2 łyżki sosu rybnego
- pęczek jarmużu
- 1 limonka
Przepis
- Bataty obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze do miękkości (15-20 minut).
- W międzyczasie przygotować curry.
- W garnku rozgrzać jedną łyżkę oleju kokosowego i dodać pokrojony w plasterki imbir, lekko rozgniecioną trawę cytrynową oraz liście kaffiru.
- Krótko podsmażyć, a następnie dodać mleko kokosowe i czerwoną pastę curry.
- Gotować przez około 15 minut, a następnie dodać pędy bambusa i gotować kolejne 5 minut.
- Pod koniec gotowania doprawić sosem rybnym, a następnie zdjąć z ognia i dodać posiekany jarmuż oraz ugotowane wcześniej bataty.
- Całość wymieszać, można podawać z ryżem i wykończyć świeżą kolendrą. Smacznego!