Wczoraj udało mi się przeprowadzić kolejny muffinkowy eksperyment. Miałam wielką ochotę na jakieś domowe słodkości, więc do blendera trafiło to, co miałam akurat w kuchni: płatki owsiane i migdały.
Zblendowane składniki, wymieszane z jogurtem naturalnym, jajkami, miodem i stewią trafiły do piekarnika i powstały takie właśnie cudne czekoladowe muffinki.
Jak widać do zrobienia tych muffinów nie użyłam masła ani oleju. Muffiny są więc leciutkie i tak bardzo nie zapychają. Tłuszcz pochodzi tutaj głównie z jogurtu naturalnego, migdałów i jajek.
Muffinki słodzone są miodem i częściowo stewią. Każdy ekstrakt ze stewii jest inny, trudno więc określić dokładnie proporcje, najlepiej po prostu spróbować ciasta przed pieczeniem. Z podanej ilości miodu i stewii wychodzą lekko słodkie muffiny, jeśli lubicie troszkę bardziej słodkie wypieki, możecie dodać jedną lub dwie łyżki miodu więcej 😉
Czekoladowe muffinki owsiane
Składniki
Składniki suche
- 1 szklanka płatków owsianych 120 g
- 3/4 szklanki migdałów 100 g
- 1/2 szklanki niesłodzonego kakao 50 g
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki mokre
- 3 jajka
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 180 g
- 4 łyżki miodu 100 g
- odrobina ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki ekstraktu ze stewii
Przepis
- W blenderze zmiksować na bardzo drobno płatki owsiane i migdały.
- W dużej misce wymieszać składniki suche: drobno zmielone płatki owsiane i migdały, niesłodzone kakao i sodę oczyszczoną.
- W mniejszej misce porządnie wymieszać składniki mokre: jajka, jogurt naturalny, miód, ekstrakt z wanilii i ekstrakt ze stewii.
- Zawartość małej miski przelać do dużej i całość wymieszać do połączenia.
- Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do około 3/4 wysokości.
- Piec około 10-15 minut w 180 C (do suchego patyczka). Smacznego!
Pyszny pomysł na słodki poranek.
wyglądem niczym się nie różnia od standardowych:) na pewno są równie pyszne:)
idealne do kubka koktajlu owocowego!
Bardzo fajny przepis. Idealny dla alergików 🙂
Pyszne muffinki 🙂
Wyglądają pysznie i bez mąki – super przepis! 🙂