Jeżeli lubicie masła orzechowe to ten przepis jest definitywnie dla Was – Domowe masło migdałowe 🙂
Wszyscy wiemy, że migdały są bardzo zdrowe – zawierają dużo błonnika, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinniśmy wprowadzić je do naszej diety. Nie ma również niż lepszego niż naturalne, samodzielnie przygotowane masło migdałowe bez konserwantów ani sztucznych dodatków.
Przepis na masło migdałowe jest bardzo prosty – wystarczy je po prostu długo miksować do osiągnięcia kremowej konsystencji kiedy migdały puszczą już swoje tłuszcze. Pamiętajmy aby regularnie zeskrobywać masę migdałową ze ścianek blendera, kontrolować temperaturę blendera i robić przerwy w miksowaniu aby sprzęt nam się nie przegrzał.
Normalnym zjawiskiem jest dym albo para która wydobywa się po otworzeniu blendera. Migdały bardzo mocno nagrzewają się podczas miksowania i ciepło w ten sposób znajduje swoje ujście. O ile nie czujecie zapachu spalenizny wszystko jest w porządku 🙂
Domowe masło migdałowe można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce około tygodnia.
Domowe masło migdałowe
Składniki
- 200 g migdałów
Opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki ekstraktu ze stewii
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Przepis
- Migdały bez obierania wrzucić do kielicha blendera i zmiksować.
- Po kilku chwilach migdały zamienią się w proszek, w miarę dłuższego miksowania zaczną puszczać soki. Miksować je przez około 10-15 minut co chwilę zeskrobując masę ze ścianek blendera.
- Miksując kolejne kilka minut doprowadzić do kremowej konsystencji. Pod koniec miksowania można dodać ekstrakt ze stewii i cynamon. Smacznego!
Mniej kaloryczne od orzechowego, ciekawe czy tak samo smaczne – jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować, fanką migdałów również jestem, tak samo jak orzechów 🙂
Pychota 🙂 Kradnę porcje 🙂