Bez mąki i bez glutenu, jednak ze sporą dawką cukru pudru. Fondant czekoladowy, słynne 'molten lava cake’ to jeden z ciekawszych deserów. Lekko przypieczona delikatna skórka ciasta i rozpływające się zarówno w ustach jak i na talerzu wnętrze z masą czekoladową. Koniecznie do spróbowania dla wszystkich wielbicieli szybkich bezglutenowych wypieków.
Do przygotowania tego deseru będziecie potrzebować malutkich kokilek do zapiekania. Z przepisu wychodzą 3 takie kokilki. Pamiętajcie aby wysmarować je dobrze masłem i oprószyć kakao. Fondant po upieczeniu powinien być leciutko ścięty po bokach, jednak widocznie lekko 'miękki’ na środku, a jego wnętrze wciąż płynne. W moim piekarniku wystarczy 10 minut, jednak czas pieczenia może się różnić w innych sprzętach. Sami powinniście być w stanie wyczuć kiedy deser będzie gotowy.
Fondant czekoladowy najlepiej smakuje podany ze świeżymi owocami – malinami, truskawkami, porzeczką.
Przepis na fondant czekoladowy znajdziecie poniżej.
Fondant czekoladowy (molten lava cake)
Składniki
- 100 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 40 g mąki kokosowej
- 80 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- ekstrakt waniliowy
- kakao do oprószenia formy
Przepis
- Masło i połamaną gorzką czekoladę podgrzać w rondelku na bardzo małym ogniu często mieszając do rozpuszczenia.
- Masę czekoladową przelać do dużej miski i przestudzić.
- Do miski dodać szczyptę soli, mąkę kokosową, cukier puder, ekstrakt waniliowy, 2 całe jajka i 2 żółtka.
- Wymieszać szpatułką miksera na wysokich obrotach przez około minutę.
- Ramekiny wysmarować masłem, oprószyć kakao i napełnić przygotowaną masą czekoladową.
- Piec w 220 stopniach przez 10 minut.
- Udekorować świeżymi owocami (np. malinami). Podawać natychmiast. Smacznego!