Przepyszne, przepiękne i wszystko co najlepsze. Deser zrobiony z mleka kokosowego, nasion Chia, świeżych owoców i orzechów. Jeśli szukasz smacznej i zdrowej słodkiej przekąski, to jest to! 🙂
Nasiona Chia mają żelujące właściwości, absorbują wodę tworząc swego rodzaju galaretkę. Dzięki temu kokosowy deser ma tak ciekawą konsystencję.
Muszę też nieskromnie przyznać, że te zdjęcia są jednymi z lepszych jakie kiedykolwiek zrobiłam. Więc deser bardzo się opłacił! 🙂
Przepis na Kokosowy Deser z Nasionami Chia poniżej.
Kokosowy Deser z Nasionami Chia
Porcje 4
Calories 383kcal
Składniki
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 ml wody
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii
- 6 łyżek nasion Chia
- odrobina ekstraktu z wanilii
- garść orzechów włoskich
- 2 banany
- garść świeżych jagód
Przepis
- W misce dokładnie wymieszać mleko kokosowe, wodę, syrop z agawy, ekstrakt ze stewii, ekstrakt z wanilii i nasiona Chia.
- Odstawić do lodówki na około godzinę, mieszając w trakcie 2 razy.
- Banany pokroić na plasterki, orzechy włoskie posiekać.
- Schłodzony deser nakładać do szklaneczek wraz ze świeżymi owocami i orzechami.
- Smacznego!
strasznie mnie kuszą te nasiona chia, mam wrażenie że nastała na nie jakaś kulinarna moda ;>
To prawda, ogólnie nastała kulinarna moda na wszystkie 'superfoods’ 🙂 Ale do dobrze, że ludzie zwracają uwagę na to co jedzą i czy jest to zdrowe!
Muszę w końcu sprawić sobie te nasiona i przygotować taki przysmak 🙂
pyszny deser!
pysznościowo!
Kolejny przepis do wypróbowania – zakochałam się w nasionach Chia – tylko skąd pod koniec zimy świeże jagody skombinować?
borówki amerykańskie z Chile 😀
Witam! ile taki deser można przechowywać w lodówce? Wystarczy tylko godzina chłodzenia żeby nasionka żelowały? Na 2 porcje dać ok. 2 łyżek nasion i ile mleczka i wody?
Pozdrawiam serdecznie! Asia
Pysznie się prezentuje ten deser. Kokos kocham, a chia właśnie odkrywam 🙂
w przepisie jest info, że gotować 1 godzina?!
to ten czas kiedy deser tężeje w lodówce. czas gotowania to uniwersalne info dodawane do każdego przepisu (zazwyczaj chodzi o to, gdy potrawa się sama gotuje w garnku albo piekarniku).