Dzisiaj na blogu przepis na przepyszny krem z kalafiora i ciecierzycy. Rozgrzewająca zupa-krem na bazie kalafiora podpiekanego w piekarniku. Pieczenie kalafiora w piekarniku dodaje zupie głębszego smaku. Polecam również wykończenie zupy olejem truflowym – to sprawia, że krem zyskuje zupełnie inny poziom.
Krem z kalafiora i ciecierzycy – przepis znajdziecie poniżej.
Krem z kalafiora i ciecierzycy
Porcje 4
Składniki
- 1 kalafior
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 500 g ciecierzycy z puszki
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- sól pieprz
- posiekana bazylia
Przepis
- Kalafior oczyścić z liści, pokroić w niezbyt duże kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Cebulę pokroić w plasterki, czosnek obrać i całość dodać do naczynia żaroodpornego.
- Obficie polać oliwą z oliwek i posypać solą i pieprzem.
- Piec w 200 stopniach przez około 30-40 minut, do momentu w którym kalafior i cebula będą zrumienione, ale nie spalone.
- W garnku rozgrzać bulion drobiowy i dodać do niego zawartość naczynia żaroodpornego.
- Ciecierzycę odcedzić i przepłukać zimną wodą, a następnie również dodać do garnka.
- Gotować przez 15 minut, a następnie zmiksować blenderem ręcznym.
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać trochę wody.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną bazylia.
- Pro tip: aby krem był jeszcze pyszniejszy, można wykończyć go odrobiną smakowej oliwy - szczególnie truflowa będzie tutaj idealnie pasować.