Gdy byłam mała nie mogłam sobie wyobrazić jak można jeść cokolwiek co się rusza lub ma oczy i nogi. Do kategorii „niejadalnych potworów” należały różnego rodzaju owoce morza, w tym krewetki.

Wszystko zmieniło się gdy pewnego razu mój tato podstępem zmusił mnie do zjedzenia krewetki dając mi kawałek mięska i przysięgając, że to kurczak. No cóż, jak to kurczak wcale nie smakowało, ale było pyszne! Mimo wszystko jako dziecko nie mogłam przemóc się, by jeść krewetki serwowane w całości lub nawet z ogonkami. Chyba miałam zbyt dobre serduszko 😉

Jakby nie było, teraz jestem ogromną fanką krewetek, i najchętniej żywiłabym się tylko nimi, wołowiną i sushi. Niestety, trzeba czasem zjeść coś innego 😀

Uważam, że krewetki z czosnkiem najlepiej smakują gdy smażymy je w pancerzach i z ogonkami. Dopiero później, na talerzu, obieramy je z pancerzy. Bardzo ważne jest też by użyć krewetek surowych, wtedy mamy pewność, że będą chrupiące i soczyste po usmażeniu. Obróbka termiczna powinna trwać około 3-5 minut, gdy będziemy je smażyć zbyt długo, staną się gumowate, a tego nie chcemy. Jeżeli ktoś jest bardzo leniwy, można usunąć pancerze przed smażeniem i zostawić same ogonki.

Poniżej niezawodny przepis na przepyszne krewetki z czosnkiem. Zapraszam!

Krewetki z Czosnkiem

Drukuj

Krewetki z Czosnkiem

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 5 minuty
W sumie 10 minuty
Porcje 2
Kalorie 369kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 600 g surowych krewetek black tiger
  • 3 duże ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  • świeża bazylia

Przepis

  • W woku lub na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.
  • Czosnek posiekać lub pokroić w drobne kawałki i lekko podsmażyć na oliwie.
  • Dodać surowe krewetki z pancerzami i smażyć około 3-5 minut czasem mieszając, do momentu w którym będą całkowicie różowe.
  • Przyprawić solą i pieprzem, podawać z posiekaną świeżą bazylią. Smacznego!

Krewetki z Czosnkiem