Ze Sri Lanki niestety już wróciłam. Z ciekawymi przygodami i paskudną drogą powrotną (28 godzin w samolocie i nie tylko z zatruciem pokarmowym, polecam). Parę dni w Polsce i powrót do rzeczywistości w Kopenhadze. Niestety nie mam dla Was dzisiaj jeszcze żadnego przepisu ze Sri Lanki, chociaż potrawa, którą dzisiaj publikuję została wymyślona całkiem blisko – w Indiach.
Mowa o Chicken Tikka Masala. Jest to jedno z moich ulubionych dań kuchni indyjskiej, a właściwie danie, która powstało by zaspokoić kubki smakowe Brytyjczyków. Jeden z najbardziej znanych przysmaków kuchni indyjskiej na całym świecie.
Przepis na soczystego Kurczaka Tikka Masala podanego z jogurtem naturalnym i chlebkiem naan znajdziecie poniżej.
Kurczak Tikka Masala
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 4
Składniki
Kurczak
- 450 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- sól, pieprz
Sos
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 1 papryczka chili
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka goździków
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki czerwonej papryki
- 2 puszki krojonych pomidorów
- sól, pieprz do smaku
- ewentualnie łyżeczka cukru
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posypać przyprawą garam masala i doprawić solą oraz pieprzem.
- Wymieszać i włożyć do miski z przykryciem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek obrać i lekko rozgnieść, papryczkę chili posiekać.
- Olej ryżowy rozgrzać na głębokiej patelni. Podsmażyć czosnek, cebulę oraz chili wraz z przyprawami: kuminem, goździkami, mieloną kolendrą, czerwoną papryką.
- Na patelnię dodać kurczaka i podsmażyć.
- Dodać pomidory z puszki. Całość wymieszać i dodać odrobinę wody.
- Gotować na średnim ogniu około 20 minut.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli potrawa jest zbyt kwaśna dodać odrobinę cukru.
- Podawać z jogurtem naturalnym i chlebkiem naan.
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 381 g Kalorie: 228 kcal Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 14 g Błonnik: 1,2 g Białko: 28 g