Wariacje na temat makaronu ryżowego. Tym razem w wersji z krewetkami, kapustą pak choi oraz grzybami shitake. Wszystko w pysznym, intensywnym sosie ostrygowo-sojowym. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na Makaron ryżowy z krewetkami, shitake i pak choi znajdziecie poniżej.
Makaron ryżowy z krewetkami, shitake i pak choi
Porcje 3
Calories 403kcal
Składniki
- 150 g makaronu ryżowego
- 200 g surowych krewetek 16/20 z ogonkami lub w pancerzyku
- 4 główki kapusty pak choi
- 100 g świeżych grzybów shitake
- 100 g fasolki sojowej edamame
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sezamu
Przepis
- Makaron namoczyć w misce z ciepłą wodą (ok. 10-15 minut wystarczy).
- Cebulę pokroić w piórka, czosnek obrać. Pak choi umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby shitake pokroić w plasterki.
- W woku lub na patelni rozgrzać olej ryżowy. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Podsmażyć.
- Następnie dodać grzyby shitake, sos ostrygowy, rybny i sojowy. Smażyć przez około 5 minut ciągle mieszając.
- Dodać pokrojoną kapustę pak choi, fasolkę sojową oraz surowe krewetki. Smażyć około 5-10 minut.
- Dodać namoczony makaron ryżowy z odrobiną wody i całość smażyć ciągle mieszając przez około 3-5 minut. Uwaga by nie przesmażyć makaronu - stanie się on wtedy lepiący i rozpadający się.
- Danie przełożyć na talerz i posypać sezamem. Smacznego!
Uwielbiam takie dania, a te krewetki… wyglądają cudnie!