Pomysł na szybkie danie z wykorzystaniem gotowego lub domowego ajwaru – lekko pikantnej pasty z czerwonej papryki, bakłażanów i innych warzyw. Jeśli „zalega” Wam tego typu pasta, na przykład po wakacjach w Chorwacji, śmiało możecie zrobić tzw. obiad z niczego 😉
Przygotowanie jest naprawdę proste, polega jedynie na podsmażeniu cebulki, czosnku, dodaniu pasty i wymieszaniu jej ze śmietanką kremówką. Trochę tartego parmezanu, makaron, przyprawy i gotowe!
Przepis na makaron z ajwarem znajdziecie poniżej.

Makaron z ajwarem
Makaron w kremowym sosie z ajwaru – szybki obiad z niczego, lekko pikantny, kremowy i pełen warzywnego smaku Bałkanów.
Składniki:
- 400 g makaronu conchiglioni
- 300 g pasty ajwar
- 250 ml śmietanki 30%
- 40 g parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 garści szpinaku
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodać ajwar oraz śmietankę kremówkę. Wymieszać i gotować przez ok. 3 minuty.
- Dodać starty parmezan oraz szpinak. Ściągnąć z ognia, dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem, świeżą bazylią.
- Podawać z ugotowanym makaronem conchiglioni. Smacznego!