Pomysł na szybkie danie z wykorzystaniem gotowego lub domowego ajwaru – lekko pikantnej pasty z czerwonej papryki, bakłażanów i innych warzyw. Jeśli „zalega” Wam tego typu pasta, na przykład po wakacjach w Chorwacji, śmiało możecie zrobić tzw. obiad z niczego 😉

Przygotowanie jest naprawdę proste, polega jedynie na podsmażeniu cebulki, czosnku, dodaniu pasty i wymieszaniu jej ze śmietanką kremówką. Trochę tartego parmezanu, makaron, przyprawy i gotowe!

Przepis na makaron z ajwarem znajdziecie poniżej.

Makaron z ajwarem

Makaron w kremowym sosie z ajwaru – szybki obiad z niczego, lekko pikantny, kremowy i pełen warzywnego smaku Bałkanów.

Składniki:

  • 400 g makaronu conchiglioni
  • 300 g pasty ajwar
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 40 g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 garści szpinaku

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Dodać ajwar oraz śmietankę kremówkę. Wymieszać i gotować przez ok. 3 minuty.
  • Dodać starty parmezan oraz szpinak. Ściągnąć z ognia, dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem, świeżą bazylią.
  • Podawać z ugotowanym makaronem conchiglioni. Smacznego!