Wieczorny niedzielny eksperyment z wypiekami bez cukru zaowocował takim oto ciastem. Minimalna ilość składników – jajka, wiórki kokosowe, kakao i daktyle, pozwala wyczarować cudowne Paleo czekoladowe ciasto z daktylami.
Ciasto nie zawiera ani grama cukru, miodu ani innych słodzików – jedynym źródłem słodyczy są naturalne suszone daktyle. Ciasto jest bardzo pożywne i lekko wilgotne.
Przepis na Paleo czekoladowe ciasto z daktylami poniżej.
Paleo czekoladowe ciasto z daktylami
Porcje 8
Calories 316kcal
Składniki
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki kakao
- odrobina ekstraktu z wanilii
- kilka daktyli na wierzch
Przepis
- Wiórki kokosowe zmielić w blenderze wraz z kakao w proszku. W dużej misce roztrzepać jajka i wymieszać z ekstraktem z wanilii oraz zmielonymi wiórkami kokosowymi z kakao.
- Do kielicha blendera dodać suszone daktyle, olej i mleko kokosowe. Zmiksować do otrzymania gładkiej konsystencji. Dodać do dużej miski i wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Ciasto przelać do formy do pieczenia i piec około 30 minut w 180 C (do suchego patyczka). Smacznego!
Jakich wymiarów keksówki użyła Pani do pieczenia?
Dosyć gorzkie ciasto.
Następnym razem dodam więcej daktyli a mniej kakao
Moje wyszło idealne jeśli chodzi o slodkosc
Świetne ciasto, ale..przedawkowanie grozi podrażnieniem jelit. Niestety-ale nadmiar błonnika (wiórki!!) też szkodzi!
oczywiście, masz całkowitą rację. Jednak myślę, że stanowczo trudniej jest przedawkować takie ciasto niż normalne z cukrem, przynajmniej dla mnie 🙂
Wczoraj upieklam , jest pyszne. Zamiast daktyli na wierzch dałam 2 garscie orzechów włoskich do środka.
Jedna uwaga, moim zdaniem daktyle powinny być wcześniej namoczone bo miksowanie ich z mlekiem graniczylo z cudem ale ostatecznie się udało i ciacho wyszło bardzo dobre.