Wieczorny niedzielny eksperyment z wypiekami bez cukru zaowocował takim oto ciastem. Minimalna ilość składników – jajka, wiórki kokosowe, kakao i daktyle, pozwala wyczarować cudowne Paleo czekoladowe ciasto z daktylami.
Ciasto nie zawiera ani grama cukru, miodu ani innych słodzików – jedynym źródłem słodyczy są naturalne suszone daktyle. Ciasto jest bardzo pożywne i lekko wilgotne.
Przepis na Paleo czekoladowe ciasto z daktylami poniżej.
Paleo czekoladowe ciasto z daktylami
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 8
Składniki
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju kokosowego
- ½ szklanki mleka kokosowego
- ½ szklanki kakao
- odrobina ekstraktu z wanilii
- kilka daktyli na wierzch
Przygotowanie
- Wiórki kokosowe zmielić w blenderze wraz z kakao w proszku. W dużej misce roztrzepać jajka i wymieszać z ekstraktem z wanilii oraz zmielonymi wiórkami kokosowymi z kakao.
- Do kielicha blendera dodać suszone daktyle, olej i mleko kokosowe. Zmiksować do otrzymania gładkiej konsystencji. Dodać do dużej miski i wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Ciasto przelać do formy do pieczenia i piec około 30 minut w 180 C (do suchego patyczka). Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 90 g Kalorie: 316 g Tłuszcze: 25,6 g Węglowodany: 14,3 g Błonnik: 2,8 g Białko: 7,4 g
Polecane blendery
